facebook

У Німеччині – цифрові ранкові кола, в Італії – протести з рожевими стільцями: як відбувається освітній процес у школах світу

Лише половина країн світу надає перевагу дистанційному формату навчання.

Попри складну ситуацію з поширенням COVID-19, Україна не збирається впроваджувати локдаун, як це було навесні. Зокрема, уряд не планує закривати заклади освіти та масово переводити дітей на дистанційне навчання.

А як відбувається освітній процес в інших країнах світу?

Швеція

Вперше з початку пандемії шведський уряд зробив крок до часткового закриття шкіл. З 23 листопада частково переводяться на дистанційне навчання ті школи, які не можуть забезпечитиу класах відповідну фізичну дистанцію.

Міністерка освіти Швеції Анна Екстрем зазначила, що дистанційне навчання повинно залишатися крайнім заходом, адже під час віддаленого навчання учні втрачають мотивацію. Актуальним воно може бути лише для учнів 10-12 класів в разі погіршення епідеміологічної ситуації.

Данія

Наразі заклади освіти країни працюють з дотриманням низки протиепідемічних заходів, зокрема:

  • у класі учні сидять за партами на відстані не менше двох метрів;
  • школярі миють руки кожні дві години;
  • усі навчальні матеріали та обладнання дезінфікуються двічі на день;
  • у деяких школах встановлено додаткові туалети та раковини;
  • переважна більшість закладів освіти скоротили кількість годин, тому навчання для школярів різних класів починається у різний час;
  • діти заходять до школи через кілька визначених заздалегідь входів, батькам до приміщення вхід заборонений;
  • дітям та вчителям, які перебувають у групі підвищеного ризику через стан здоров’я, відвідувати школу не рекомендують.

Австрія

У країні з 17 листопада до 4 грудня школи переходять на дистанційне навчання, проте очні заняття відбуваються лише у спеціальних школах. Дозволити учням не відвідувати уроки керівництво закладу може тільки в окремих випадках.

Італія

Наразі країна поділена на карантинні зони. У регіонах, які мають « червоний рівень», молодшим школярам дозволено відвідувати школи, а старші отримують знання дистанційно.

У деяких регіонах Італії учні протестують проти онлайн-навчання: підлітки виходять на вулиці Турина з рожевими стільцями і складними столиками та слухають онлайн-уроки.

Німеччина

Заклади освіти у Німеччині залишаються відкритими, а класи, в яких захворів хтось із учнів, відправляють на двотижневу самоізоляцію.

Так, на карантин пішло уже понад 300 тис. школярів.

Деякі школи планують поекспериментувати з різними інструментами для цифрового навчання: розпочинати день із «цифрового ранкового кола» – відеоконференції з вчителями та їх учнями, – а між заняттями влаштовувати індивідуальні онлайн-зустрічі, щоб обговорювати результати та проблеми.

США

Попри те, що кількість випадків захворювань на коронавірус у державі перевищує 100 000 на день, низка великих міст переводить школи на дистанційний формат навчання. Освітні експерти вважають, що школи Америки повинні працювати лише там, де відбувається контроль епідеміологічної ситуації.

Польща

Польські старшокласники навчаються дистанційно, а днями до них «приєдналися» й учні молодших класів. Навчання у такому форматі буде продовжено до кінця листопада.

Франція

З 30 жовтня у Франції розпочався другий національний локдаун, який триватиме до кінця листопада. Втім, школи залишаються відкритими, і задля безпечного навчання дітям від шести років у приміщенні закладу освіти варто дотримуватись маскового режиму.

Греція

З 16 листопада у країні через спалах коронавірусу закрили школи та дитячі садочки. У такий спосіб учні навчатимуться дистанційно до 27 листопада.

Однак в уряді зазначили, що заклади освіти закривають не через велику кількість заражень у колективах, а для «зменшення мобільності дорослих».

Велика Британія

На початку листопада у країні посилили карантин, проте школи та університети залишаються відкритими. У разі якщо хтось із учнів захворів, весь клас переводиться на 14-денне дистанційне навчання.

У Великій Британії у пріоритеті – уникнення закриття шкіл навіть у разі погіршення ситуації з COVID-19.

Чехія

У Чехії учні 1-2 класів після дистанційного навчання повернулися до школи, проте уроки фізкультури та музики проводитись не будуть. Однак основною умовою залишається дотримання протиепідеміологічних заходів: під час перебування у школі усі зобов’язані носити маски.

Туреччина

З 17 листопада й до кінця навчального року всі школи Туреччини перейшли на онлайн-навчання.

Джерело.


Повернутись вверх