facebook

Як організувати командну роботу засобами дистанційного навчання

Як організувати командну роботу засобами дистанційного навчання

Дистанційне навчання хоч і має свої переваги у час пандемії, але значно змінює традиційний спосіб комунікування. Діти під час онлайн-уроків можуть втрачати інтерес до процесу. Страждає також і опанування різних навичок, які можна отримати завдяки у Новій українській школі. Через Zoom учням важко проводити роботу у команді. Та все ж є спосіб і в онлайн реалізувати тимбілдінг.

Хоч перехід на дистанційне навчання вже не так шокує школярів та вчителів, та цей процес може бути не до кінця налагодженим. Минулого навчального року не всім вистачило навичок організувати всі заняття відповідно до засад Нової української школи. Проте не можливо реалізувати активності для дітей на такому ж рівні, як все відбувається в школі. Тому важливо разом з учнями прийняти той факт, що навчання онлайн дещо інше. Але воно не менш важливе. У такій формі теж можна розвивати різні навички, зокрема командну роботу.

Насправді для сучасного покоління онлайн-комунікація досить звична справа. Тому при організації командної роботи чи тимбілдингу можна орієнтуватись на поради для працівників компаній, звісно враховуючи вікові особливості вашого колективу.

«Живе спілкування, робота у групі, спільна думка, навіть обійми, ніколи не замінить онлайн-спілкування. А під час дистанційного навчання цього немає. Дуже виручають способи, взяті з IT-сектора. Щоденні зустрічі по зуму з питаннями про завдання і плани на день, щотижневі мітинги, щоб разом поспілкуватися обговорити результати роботи», – розповідає Олександр Дячук, викладач Інституту неперервної освіти національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

Чтайте також:  "Діти знають, хто їхній ворог". Молодий вчитель Руслан Циганков – про дружбу з учнями, проблеми освіти і прапор Росії...

Щоб налаштувати учнів на роботу, можна провести активності для тимбілдингу. Такі ігри налаштують учасників працювати разом, уважно слухати, спілкуватися та творчо мислити.

Складіть самостійно або попросіть учнів допомогти вам продумати список цікавих питань. Всі по черзі кидають віртуальний кубик (сервіс дозволяє встановити різне «наповнення» кубика) і відповідають на те питання номер, якого випав. Питання можуть стосуватись хобі дітей чи теми уроку і починатися з фрази «якби я міг/ якби у мене було/якби я була». Така вправа допоможе дізнатись більше про своїх однокласників чи розвинуте творче мислення.

Ініціюйте щотижневий обмін фотографіями між учнями. Цю вправу також можна пов’язати з темою занять. Учні надсилатимуть знімки у спільний чат, а потім на уроці пояснюють чому обрали саме цей знімок і що на ньому особливого.

«Щоб організувати командну роботу, потрібно докласти неабияких зусиль. Я використовував для цього коротенькі відео. У них пояснював, як опанувати новий додаток. Спочатку ці відео надсилав батькам у групу Viber, а ті, в  кого виникали запитання, виходили на онлайн-зустрічі. Далі батьки привчилися працювати без мене, пояснювали один одному все самі. Інколи ми проводили просто онлайн-спілкування з дітьми. Нічого на таких зустрічах не вивчали, просто спілкувалися. Також для спільної роботи використовували learningApps. У цій програмі можна проводити мінізмагання для учнів. Для оцінювання використовуємо Atoms.com.ua – електронний щоденник та журнал для шкіл», – розповідає Олександр Дячук.

Чтайте також:  Майже третина педагогів мають низьку мотивацію до роботи: дослідження

Для постановки можна скористатись сервісом Trello. Система використовує японську парадигму управління проєктами «канбан» і складається з дощок та карток, які ви заповнюєте вашими списками, ідеями та файлами, додаєте коментарі і терміни, запрошуєте інших учасників. Також у Trello можна створити розклад на тиждень і додавати домашні завдання.

Джерело.


Повернутись вверх