facebook

Вчитель-мільярдер: історія успіху найбагатшого педагога світу

Рік тому Forbes оцінив капітал педагога у 5,9 мільярди $.

 


Вчитель легко може стати мільйонером, головне опинитися в потрібний час, в потрібному місці. Так, простий викладач із Стенфорда став найбагатшим вчителем світу.
Девіду Черітону – 69 років. Педагог викладає в університеті, мешкає у невеликому будинку в Пало-Альто, де живе доволі скромно.

ВІн витрачає величезні суми на благодійність, а у вільний від роботи час захоплюється інвестиціями в стартапи.
Він не любить публічність, ви не знайдете його на Facebook і Twitter він також не має. Проте такий спосіб життя йому подобається, пише site.ua.

За словами свого батька, ще з дитинства Девід був “незалежним” й “абсолютно самодостатнім”. Навіть коли він вирішив пропустити передостанній рік школи, тому що вважав його занадто “відсталим”, батьки не заперечували.
Педагог закінчив бакалаврат в Університеті Британської Колумбії, а згодом здобув вчену ступінь в Університеті Ватерлоо.

У 1981 році в пошуках фінансування своїх досліджень Черітон потрапив до Стендфорда. Працюючи викладачем, він прийняв пропозицію від свого колишнього аспіранта, Енді Бехтольшайма, заснувати спільну компанію Granite System, яка спеціалізувалася на розробці рішень для мереж Ethernet. І вже через рік вони її продали Cisco за 220 $ млн.

Чтайте також:  В Україні створять мережу профільних шкіл: що зміниться для учнів

Після чого у 2001 році, вони спільно запустили Kealia, що займалася проєктуванням мережевого обладнання, а в 2004 за 120 млн $ її викупила Sun Microsystems.

Найголовніша і найуспішніша інвестиція в їх житті – вкладення кожного по 100 000 $ в Google.

До педагога звернулись американський науковець Сергій Брін та його співзасновник компаній «Google» Ларрі Пейдж за порадою, та з надією допомогти знайти спосіб монетизації Google алгоритмів. Проте Черітон був готовий поділитися не тільки мудрістю, а й грошима, оскільки йому одразу сподобалась ідея з “Google”. Він вважав, якщо ти намагаєшся створити щось дійсно корисне для суспільства, то ринок тобі в результаті віддячить. Саме тому він оцінив їхню пропозицію і в 1998 році позичив $ 100 000 на цей стартап, на якому з часом заробив понад 3 млрд $.

Як виявилось, це вкладення було у нього не першим, проте найвдалішим у порівнянні з іншими досить успішними проєктами.

Рік тому Forbes оцінив капітал педагога у 5,9 млрд $.

Як людина, яка працює 12 годин на добу, він розуміє, що немає нічого дорожчого ніж час. Саме тому більшість його інвестицій потрапляють у стартапи, оптимізуючи життя людини.

Джерело.


Повернутись вверх