facebook

У школу з 5 років: у МОН шукають нові підходи в організації освітнього процесу

Сергій Шкарлет зазначив, що обговорюються нові форми здобуття знань та набуття компетентностей із подальшою зміною державних освітніх стандартів і програм.

Перш ніж переходити до 12-річного навчання, потрібно враховувати особливості української школи, а також те, що діти в 5-річному віці й діти у 6 років мають абсолютно різні рівні психофізичного розвитку. Тому в організації освітнього процесу теж мають бути інші підходи. Про це на своєму телеграм-каналі повідомляє т.в.о. міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет:
Не йдеться про те, що діти в 5 років мають просидіти за партами 35 хвилин уроку. Натомість обговорюються нові форми здобуття знань та набуття компетентностей із подальшою зміною державних освітніх стандартів і програм.
Шкарлет зазначив, що в багатьох країнах світу, зокрема в США, Великій Британії, Нідерландах, діти розпочинають навчання з п’яти років.
Сподіваюся на плідне обговорення, адже процес опрацювання пропозицій навряд чи буде швидким, але одностороннім точно не буде, тому що головний пріоритет Міністерства – інтереси дітей, – підкреслив Сергій Шкарлет.
За його словами, до питання організації 12-річного навчання у школах України, яке активно обговорюється в суспільстві та експертному середовищі дітей, долучилися вже й дитячі психологи, педагоги, низка політиків та представники ЗМІ:
Така активність вкотре підтверджує запит суспільства, зокрема й батьків школярів, на те, щоб середня освіта в Україні відповідала найкращим практикам світу, була б комфортною, цікавою та результативною для учнів.
Нагадаємо, раніше відома психологиня Світлана Ройз наголошувала, що якщо діти йтимуть в школу з 5-ти років, то це повинна бути інша школа, з іншим навчальним середовищем, підходом, стандартами та абсолютно іншими фахівцями й завданнями.  А ексрадниця міністра освіти Іванна Коберник писала, що повернення до десятирічки з 5-денним навчальним тижнем – означатиме мільйони недовчених дітей.

Чтайте також:  Менше говоріть, більше запитуйте. Як допомогти дитині адаптуватися в новому класі чи школі

Джерело.


Повернутись вверх