facebook

Основні правила поведінки з дітьми, які мають інвалідність

Засновниця проєкту “Бачити Серцем” Олеся Яскевич розповідає про те, як необхідно говорити з дітьми, які мають інвалідність.


Навчання через карантин не має перериватися. Більшість шкіл перейшли на зручний для них формат в онлайні. Не має завершуватися навчальний процес і для дітей та підлітків з інвалідністю.

Більшість дітей та дорослих з комплексними порушеннями розвитку не можуть відстоювати свої права та інтереси.

Олеся Яскевич надає рекомендації, які можуть стати основою в спілкуванні з дитиною зі складною формою інвалідності:

«Я завжди говорю, що саме ми, батьки чи опікуни, – адвокати наших дітей, і саме від нашого ставлення до дитини залежить поведінка оточуючих», — говорить Олеся Яскевич

✔️ Ніколи не обговорювати дитину в її присутності

Те, що у дитини комплексне порушення розвитку, не означає, що вона не чує і не розуміє.

Навіть, якщо їй не відомо значення конкретних слів, дитина чує інтонацію, тембр та настрій батьків. Ніколи не говоріть про дитину в третій особі, це велика до неї неповага.

✔️Дозвольте дитині бути самостійною та дайте право вибору.

У кожної людини повинен бути вибір і право на незалежність. Нехай малеча пробує, помиляється та ризикує. Дітям потрібно відчувати себе вільними.

Чтайте також:  "Немає поганих армій, є погані полководці": Лікарчук заступився за вчителів, яких звинуватили у провалі НУШ для 5-7 класів

Дітям необхідно допомогти обрати, яку футболку одягти або який сік пити – це не складно, а для дитини впевненість у своїх силах і розуміння, що з нею рахуються та у неї є свої права, — підкреслює Олеся.

✔️ «Синдром колготок»

Попри те, що фактичний рівень розвитку дитини може бути значно нижче норми для її віку, це не означає, що 12-15 річного підлітка потрібно наряджати, як трирічну дитину.

Потрібно намагатися підбирати одяг, музику, захоплення, фільми чи ігри, які відповідають біологічному віку дитини.

І найголовніше — потрібно завжди пам’ятати, що будь-яка дитина, навіть з найскладнішою формою порушення, може розвиватися, якщо в неї вірити, — підсумувала Засновниця проєкту «Бачити Серцем» Олеся Яскевич.

Джерело.


Повернутись вверх