facebook

Не можна годувати дітей їжею, приготовленою за старим регламентом, – Олена Зеленська

Перша леді зазначила, що завершується громадське обговорення оновлених норм та порядку харчування дітей у закладах освіти.

Процес осучаснення системи шкільного харчування триває і в цій сфері вдалось досягти певних проміжних результатів. Наприклад, розробити нові рекомендації щодо харчування дітей з дієтичними потребами й заборонити до закупівлі й реалізації газованих напоїв чи напівфабрикатів. Але й це ще не все. Олена Зеленська розповіла детальніше про перші успішні кроки проєкту з оновлення системи шкільного харчування.

Найперше, що варте уваги – це погодження оновленого санітарного регламенту, в якому чітко визначено, що можна і що заборонено продавати у шкільних буфетах.
Неможливо готувати корисну та смачну їжу для школярів за старим санітарним регламентом, якому невдовзі мало виповнитися 20 років. Застарілий регламент не давав можливості ані зробити шкільне меню більш різноманітним, ані врахувати особливі дієтичні потреби дітей, – зазначила перша леді.
За її словами, останнім етапом лишається державна реєстрація документу в Міністерстві юстиції.

Наступний крок – розроблено й затверджено “Методичні рекомендації щодо особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти”. Роботу здійснили фахівці Мінекономіки, Міносвіти, Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету, а також представники інших зацікавлених сторін.
Основна мета цих рекомендацій – допомогти замовникам вчасно та якісно підготуватися до тендерних процедур, встановити важливі критерії для відбору доброчесних постачальників харчових продуктів та послуг з харчування школярів, не припуститися помилок через недостатнє знання вимог законодавства. Інакше кажучи – запобігти постачанню до шкільних їдалень небезпечних або неякісних харчових продуктів, – зауважила пані Зеленська.
Вона також додала, що нині завершується громадське обговорення оновлених норм та порядку харчування дітей у закладах освіти:
Маємо врахувати особливості різних вікових груп дітей і підлітків, зробити шкільні меню різноманітними та збалансованими відповідно до потреб учнів.
Нагадаємо, що план заходів з реформування системи шкільного харчування, над реалізацією якого працює міжвідомча робоча група, було розроблено за результатами комісійного обстеження 500 шкіл і опитування батьків та учнів.

Чтайте також:  "Не хочеш добре вчитися – підеш у ПТУ": Лікарчук вказав на проблему реформи старшої школи в Україні

План включає три основні напрямки: оновлення застарілої нормативно-правової бази, підвищення контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів і ресурсне забезпечення шкіл.

Джерело.


Повернутись вверх