facebook

Ноу-хау від вчителя: як організувати «дистанційку» з мінімальним технічним забезпеченням та слабким інтернетом

Проведення уроків в режимі онлайн за розкладом занять, не пов’язане з правильною організацією навчання, підкреслив учитель.

Перехід вчителів на дистанційне навчання викликало багато суперечностей. Безліч педагогів стикається із неправильною організацією освітнього процесу, особливо вчителі старшого віку. Хтось скаржиться на брак техніки, хтось на відсутність інтернету, хтось не може відійти від традиційного навчання й досі не звикне до дистанційки.

Як напрацювати систему, за якою можливо навіть при мінімальному технічному забезпеченні, середній швидкості Інтернету та при рухомому розкладі організувати якісний освітній процес?

Дієвими рекомендаціями та порадами щодо правильної організації дистанційного навчання поділився на своїй сторінці у фейсбуці Євгеній Козолуп, учитель інформатики, автор навчальних книг з програмування для учнів ЗЗСО:
На моє здивування, так мало людей зрозуміло, що проводити уроки за тим самим розкладом та навчальними планами (тільки онлайн) – ніяк не пов’язано із правильною організацією дистанційного навчання.
На думку вчителя неправильно організоване онлайн-навчання обумовлене такими факторами:

  • норма використання ПК учнями школи (орієнтовний час перебування та роботи за робочим місцем);
  • звичний розклад занять, що не передбачає технічні аспекти онлайн-навчання;
  • неможливість використання очних форм передачі та засвоєння знань;
  • відсутність повноцінної комунікації між учасниками освітнього процесу.

Натомість педагог радить:

  • Не проводити кожен свій урок онлайн! Його альтернативою може бути власний урок або відео, записані на камеру телефона. Проте онлайн-конференція в Google Meet чи Zoom ніхто не виключає. Вона є чудовою можливістю учням поспілкуватися з вчителем, отримати консультацію та відповіді на свої запитання.
  • Відходити від класно-урочної системи навчання. Дистанційне навчання ще може відбуватися й за системою блоків – розбиваємо навчальний матеріал на тижні. Кожен тиждень наповнюємо  відеоуроками, не довшими ніж 7-10 хвилин, інтерактивними вправами до цих відео та завданнями, які оцінюються. На кількість таких матеріалів варто розраховувати, слідкувати за їх щотижневим поповненням та обов’язково вказувати термін здачі. У такий спосіб учень зможе самостійно переглянути та виконати вправи у зручний для нього час.
  • Організовувати індивідуальні або групові онлайн консультації за допомогою Google Meet. На таких 10-20 хвилинних зустрічах ви зможете обговорити успіхи учнів та питання, які виникають під час освітнього процесу.
  • Підсумковий контроль намагайтесь проводити у різних формах: тестові завдання,  усний онлайн-захист, обговорення питань, індивідуальні практичні завдання. Найголовніше в  оцінюванні – не позбавити дитину можливості списати, а перевірити рівень її знань та вмінь.
Чтайте також:  Увага школярів та батьків: Кабмін прийняв важливе рішення щодо укриття в школі...

Євгеній Козолуп вважає, що можливо все, головне підійти до цього системно та з порозумінням:
На жаль, життя не буде таким як було раніше і потрібно готуватися до великої реформи освіти, яка все одно настане.
Нагадаємо, що на платформі проєкту “Всеосвіта” розміщено матеріали, які будуть корисними під час дистанційного навчання та зможуть допомогти цікаво організувати освітній процес:

онлайн-тести від “Всеосвіти” – це унікальний інструмент для роботи вчителя, який дозволяє створити авторський тест із кількома варіантами відповідей.

електронний журнал – за допомогою цього сучасного функціоналу, будь-який педагог зможе створювати домашні завдання онлайн, перевіряти роботи учнів, давати їм новий матеріал на вивчення і відстежувати процес виконання завдань в режимі реального часу.

Джерело.


Повернутись вверх