facebook

Зміни у МОН можуть зруйнувати проведені реформи: Сергій Шкарлет отримав попередження від Євросоюзу

Нововведення, запропоновані Шкарлетом, порушують зобов’язання України у рамках вже проведеної реформи, вважають в ЄС.

Представництво Євросоюзу в Україні надіслало т.в.о. міністра освіти і науки Сергію Шкарлету офіційне попередження про небезпеку змін у міністерстві, що руйнують проведені раніше реформи. Про це повідомляє портал «Європейська правда».

Так, Міністерство освіти і науки представило проєкт рішення про зміну структурисамого міністерства, який передбачав реорганізацію (ліквідацію) усіх директоратів, утворених кілька років тому в рамках реформи держслужби – її фінансування забезпечував Євросоюз. МОН стало одним з пілотних міністерств, що отримали європейські грантові кошти для проведення цієї реформи. Крім того, кошти також передбачали заповнення новоутворених посад з гідною оплатою на відкритих конкурсах.

Однак зміни, запропоновані Сергієм Шкарлетом, порушують не лише зобов’язання України у рамках вже проведеної реформи, але й умови надання зарезервованої для України макрофінансової допомоги ЄС.

Саме тому проєкт рішення МОН був відхилений урядовими структурами як такий, що суперечить міжнародним зобов’язанням України. Про цю ініціативу стало відомо західним донорам.
Наприкінці минулого тижня представництво ЄС звернулося з листом до Сергія Шкарлета, у якому нагадало т.в.о. міністра про безповоротну допомогу Україні у сфері освіти та науки. Фінансування лише виконуваних на цей момент програм має загальну вартість понад 200 млн євро.

Чтайте також:  Вчителька початкових класів за допомогою пластирів пояснила дітям, що таке справедливість, і стала зіркою мережі

У ЄС наголосили, що це фінансування спирається на реформу держслужби, яку підважують дії Шкарлета.
У зв’язку з цими стратегічними пріоритетами (за якими Україна отримує від ЄС та держав ЄС грантову допомогу), як ви напевно знаєте, ЄС тісно залучений до реформи держу правління, яка лишається наріжним каменем підвищення здатності держслужби досягати результату, – підкреслюється у листі.
З огляду на це, ЄС вважає важливим збереження 6 директоратів МОН із високооплачуваними співробітниками, утворених у рамках фінансованої ЄС реформи.
Ми закликаємо вас продовжувати належну дію цих структур і посилювати їхню роль у міністерстві. Будь-який відкат досягнутого раніше успіху у реформах безсумнівно викличе нашу занепокоєність та може підірвати нашу співпрацю, яку ми сприймаємо як успішну і прагнемо продовжувати – зокрема, можливо, через нові програми допомоги у рамках реформи держслужби, – йдеться у листі.
Раніше ми писали про те, що Сергій Шкарлет вважає заяви про неготовність освіти до дистанційного навчання образою для педпрацівників.

Джерело.


Повернутись вверх