facebook

Оплата праці при дистанційному підвищенні кваліфікації

При дистанційній формі підвищення кваліфікації виплата матеріальних компенсацій не передбачена

Профспілкою працівників освіти і науки надані роз’яснення щодо гарантій та здійснення виплат педагогічним працівникам, які направляються на підвищення кваліфікації за дистанційною формою.

Статтями 57 та 59 Закону України «Про освіту» педагогічним працівникам гарантовано право на безоплатне підвищення кваліфікації за різними видами і формами, перелік яких не обмежено.

Листом Міністерства освіти і науки України від 12.06.2020 №1/9-323 щодо проведення підвищення кваліфікації педагогічних працівників в умовах послаблення карантинних обмежень закладам післядипломної освіти з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби рекомендовано проводити семінари, тренінги, конференції з використанням дистанційних технологій.

Згідно з пунктом 6 статті 59 закону «Про освіту» порядок підвищення кваліфікації педагогічних працівників, включаючи порядок оплати, умови і порядок визнання результатів підвищення кваліфікації, затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 6 Порядку підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №800, передбачено, що педагогічні працівники можуть підвищувати кваліфікацію за різними видами і формами, зокрема за дистанційною формою, а також поєднуючи різні форми.

Відповідно до пункту 1.2 Положення про дистанційне навчання, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 25.04.2013 №466, яке поширюється на дистанційне навчання у закладах післядипломної освіти або структурних підрозділах вищих навчальних закладів, наукових і освітньо-наукових установ, що здійснюють післядипломну освіту (далі – ЗПО), під дистанційним навчанням розуміється індивідуалізований процес набуття знань, умінь, навичок і способів пізнавальної діяльності людини, який відбувається в основному за опосередкованої взаємодії віддалених один від одного учасників навчального процесу у спеціалізованому середовищі, яке функціонує на базі сучасних психолого-педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій.

Чтайте також:  Підвищення кваліфікації: Горбачов попередив про наслідки для вчителів, які купують сертифікати, і готує лист до Міносвіти

Згідно з пунктом 3 статті 59 закону «Про освіту» педагогічна рада закладу освіти на основі пропозицій педагогічних працівників затверджує щорічний план підвищення кваліфікації педагогічних працівників з відривом чи без відриву від освітнього процесу.

Законом та іншими нормативно-правовими актами не встановлено умови щодо обов’язковості застосування тієї чи іншої форми підвищення кваліфікації, зокрема дистанційної, залежно від проходження процедури підвищення кваліфікації з відривом чи без відриву від освітнього процесу.

Згідно з пунктом 1 статті 59 закону «Про освіту» заклади освіти, у яких працюють педагогічні працівники, сприяють їхньому професійному розвитку та підвищенню кваліфікації.

Оскільки відповідно до пунктів 1 та 32 Порядку № 800 підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів і установ освіти забезпечується їх засновниками (або уповноваженими ними органами) та органами управління відповідних закладів освіти з обов’язковим укладанням договору між керівником закладу освіти та з суб’єктом підвищення кваліфікації, зокрема ЗПО, рішення щодо підвищення кваліфікації працівника з відривом чи без відриву від освітнього процесу, виходячи з конкретних умов перебігу навчального процесу у закладі освіти, приймає його керівник.

Згідно з пунктом 5 статті 59 закону «Про освіту», на час підвищення кваліфікації з відривом від освітнього процесу в обсязі, визначеному законодавством, за педагогічним працівником зберігається місце роботи (посада) із збереженням середньої заробітної плати.

Чтайте також:  З якими викликами зіштовхнулася спеціальна освіта в Україні: що кажуть вчителі та які плани змін є в МОН

Пунктом 35 Порядку № 800 встановлено, що на час підвищення кваліфікації педагогічним працівником відповідно до затвердженого плану з відривом від виробництва (освітнього процесу) в обсязі, визначеному законодавством, за ним зберігається місце роботи (посада) та середня заробітна плата.

Статтею 122 Кодексу законів про працю України також передбачено, що при направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством.

Для педагогічних працівників, які направляються на підвищення кваліфікації з відривом від освітнього процесу, встановлюються гарантії, передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 28.06.1997 №695 «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва».

Пунктом 5.3.14 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки керівникам закладів освіти рекомендовано забезпечити дотримання чинного законодавства щодо надання в повному обсязі гарантій і компенсацій працівникам закладів та установ освіти, які направляються для підвищення кваліфікації.

Окрім гарантій щодо збереження місця роботи (посади) та середньої заробітної плати, що передбачені постановою №695, працівникам також гарантовано матеріальну компенсацію за проїзд до місця підвищення кваліфікації, проживання, харчування.

Чтайте також:  В Україні готують одне нововведення в освіті...

Очевидно, що при дистанційній формі підвищення кваліфікації, коли процес відбувається на одному місці, лише з застосуванням засобу комунікації, відпадає потреба у здійсненні таких виплат.

Джерело.


Повернутись вверх