facebook

Щодо звільнення батьків дітей із малозабезпечених сімей від плати за харчування у ЗДО

Відповідно до статті 35 Закону України “Про дошкільну освіту” органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади забезпечують безкоштовним харчуванням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з інвалідністю, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”, які навчаються у державних і комунальних закладах дошкільної освіти.

 

Порядок встановлення плати за харчування дитини у державному та комунальному закладі дошкільної освіти визначається Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 року N 1243 “Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів” встановлено, що розмір плати для батьків або осіб, які їх замінюють, за харчування дітей у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах установлюється засновником (власником, уповноваженим органом) закладу один раз на рік відповідно до статті 35 Закону України “Про дошкільну освіту”.

Тобто батьки або особи, які їх замінюють, що отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”, звільняються від плати за харчування дітей у державних та комунальних закладах дошкільної освіти.

Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 р. N 667 (далі – Порядок), <..> визначено, що підставою для звільнення є довідка органу соціального захисту населення про призначення сім’ї допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”.

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Звільнення батьків від плати або зменшення розміру плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти проводиться щорічно і може переглядатися протягом року, але не більше одного разу, та запроваджується в місячний термін після подання відповідних документів (пункт 2.5 Порядку).

Одночасно пунктом 2.10 Порядку встановлено, що з осіб, які не подали необхідних документів щодо звільнення від плати, плата справляється в розмірі, визначеному місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування або підприємствами, організаціями та установами, які перебувають у державній (комунальній) формі власності і мають у своєму підпорядкуванні заклади дошкільної освіти.

Тобто заклади дошкільної освіти мають правові підстави для звільнення батьків від плати за харчування дітей з дати подання відповідних документів, що підтверджують таке право.

Джерело: Лист Міносвіти від 01.10.2020 р. N 1/11-6681

Джерело.


Повернутись вверх