facebook

Як перехід до нової школи може вплинути на розвиток дитини?

Психологи радять не переводити дитину до іншої школи під час вікової кризи.

Освітній процес у школі супроводжується певними труднощами. Батьки шукають найефективніший спосіб їх подолання. Один з таких способів – зміна закладу освіти. У середньому, за статистикою, за 11 років навчання школярі змінюють дві школи. Але чи може це допомогти й чи дійсно для гармонійного розвитку дитини потрібно змінити кілька закладів освіти?

Насамперед на рішення перейти до іншої школи впливають різні соціальні фактори: зміна місця проживання, непрофесійні вчителі, відсутність контакту з однокласниками, медичні показники тощо. Причиною переведення може бути й булінг.

Попри те, що різні зміни допомагають дитині розвинути в собі комунікаційні навички, дозволяють побачити різноманітність колективів, вчать підлаштовуватися під нові правила або, навпаки, вибудовувати власні, вони водночас несуть серйозний стрес для дитини будь-якого віку.

Якщо батьки переводять молодшого школяра, потрібно знати, що у цьому віці його провідною діяльністю є навчання. Тому варто звернути увагу саме на цю сферу діяльності.

Від організації освітнього процесу та від зацікавленості педагогів у навчанні залежить рішення щодо зміни школи.

Якщо ситуація стосується підлітка – це зовсім інше. Провідною діяльністю цього вікового етапу є інтимно-особистісне спілкування з однолітками. Тінейджер може гармонійно розвиватися лише тоді, коли у нього є друзі й можливість спілкуватися з ровесниками. Якщо у підлітка добре склалися стосунки з однокласниками у старій школі, то перехід до нового закладу може бути болісним і тому його варто уникнути. Батькам потрібно бути максимально уважними, коректними та допомагати дитині зберігати хороші стосунки з однокласниками.

Чтайте також:  Викладач ніколи не виграє конкуренцію у смартфона на уроці

Ще одним складним процесом для дитини будь-якого віку є адаптація до школи.

Якщо першокласникам вливатись у новий колектив не потрібно, адже вони самі його створюють, то іншим учням, які перейшли до нової школи, вливатися у нову групу доведеться. Шкільний клас — це живий організм, який не завжди із задоволенням приймає нових членів, оскільки в кожному колективі вже є свої правила та лідери.

Під час бурхливого протікання вікової кризи переводити дитину до іншої школи не варто – це може викликати серйозний опір і негативно вплинути на стосунки батьків та дітей. Саме під час цієї кризи дитина найчастіше знаходиться у постійному стресі, причинами якого є внутрішні зміни.

Що варто зробити батькам:

  • Підготувати дитину до зміни школи, розповісти заздалегідь про те, що незабаром вона навчатиметься в іншому місці. Бажано сказати точні терміни.
  • Якщо є можливість, варто з’їздити до нової школи на екскурсію: показати будівлю, познайомити з майбутнім класним керівником, однокласниками.
  • Чесно пояснити причини, через які в родині ухвалили рішення змінити освітній заклад.
  • Бути уважними до почуттів дитини, поважати її емоції й бажання. Якщо дитина не хоче переходити, то спробувати знайти компроміс.

Нагадаємо, нещодавно Уляна Супрун, колишня в. о. Міністра охорони здоров’я, висловила свою думку, що педагог, який дозволяє принижувати собі дитину, має бути позбавлений можливості працювати з ними назавжди.

Чтайте також:  “Переривати навчальний процес під час тривог – це наша жорстка рекомендація”, – МОН

Джерело.


Повернутись вверх