facebook

Чи потрібний урок мистецтва у школах? Про міфи та реальність

Перед вчителями мистецьких дисциплін величезна відповідальність – долучити дітей до світу мистецтва.

Досить неоднозначно в закладах освіти сприймається урок мистецтва. Попри те, що завдяки йому в дітей відкривається простір для вільних взаємин зі світом, водночас існує й безліч міфів та стереотипів щодо цієї дисципліни. Кандидатка педагогічних наук Гайдамака Олена Василівна вирішила спростувати найбільш розповсюджені й відповісти на запитання: Чи дійсно цей предмет у школі може викладати вчитель будь-якої спеціальності? Чи справді урок мистецтва є зайвим і непотрібним у ЗЗСО й забирає час у дитини?

Авторка наголосила на двох міфах, які насамперед стосуються уроку мистецтва у початковій школі.

МІФ 1 Навчати  мистецтву – просто. Цей предмет у школі може викладати вчитель будь-якої спеціальності.

Вже третій рік поспіль впроваджується реформа НУШ. Мистецькі дисципліни представляє інтегрований курс мистецтва, який складається із двох домінантних ліній: музичне мистецтво та образотворче мистецтво.

За словами спікерки, ці домінантні види мистецтва впроваджувались впродовж багатьох десятиліть, і традиційно склалось так, що блок музичного мистецтва асоціюють зі співами. Саме тому навчання співу – це основний вид діяльності на уроках музичного мистецтва.

Діти люблять співати, а завдання вчителя – навчати співу правильно, системно, послідовно й показати, як має звучати вокальний голос і звук.

Чтайте також:  У школах України з'явиться новий предмет: яку дисципліну вивчатимуть уже з 2025 року

Пані Олена наголошує: важливо, коли навчання співу відбувається фахово і навчає вчитель, а не технічні засоби. Втім, їх звичайно ж можна використовувати, оскільки вони є допоміжним навчальним інструментом.

Другий вид діяльності, яким займаються на уроках мистецтва – розвиток ритмічного чуття.

Це важливий вид діяльності, який необхідний не тільки на уроках музичного мистецтва, а й у повсякденному житті. Ритм – це координація рухів, а розвиток ритмічного чуття кожній дитині необхідний.

На уроках мистецтва діти мають навчатися, а творення без навчання може призвести до невідомого результату. Саме тому діти повинні опановувати мистецьку грамоту.

Мистецька грамота поділяється на музичну грамоту, образотворчу та хореографічну та опановують її лише у певному виді діяльності.

  • На уроці музичної грамоти школярі опановують важливі елементи, такі як: мелодія, динаміка, темп, ритм, лад. Знайомляться з різними тембрами та музичною формою.
  • Образотворча грамота знайомить школярів із різними лініями, форматом аркуша, формами, кольором  та його властивостями. Вчитель повинен мати мистецько-педагогічний досвід, він має бути прикладом, авторитетом, аби донести інформацію цікаво і дати результат.

Одним із провідних підходів у навчанні  НУШ  Олена Гайдамака визначила інтегроване навчання. Через це мистецька дисципліна перетворилась на інтегрований курс, де діти цілісно знайомляться з мистецтвом.

Чтайте також:  З якими викликами зіштовхнулася спеціальна освіта в Україні: що кажуть вчителі та які плани змін є в МОН

За словами авторки, навчальний процес будується за принципом тематичної та принципом естетико-мистецтвознавчої інтеграції.

  • Тематичний принцип інтеграції вже понад 20 років впроваджується у закладах освіти та є досить ефективним та має хороші результати.
  • Естетико-мистецтвознавчий ознайомлює дітей із різними поняттями, які однаково звучать у різноманітних видах мистецтва.

МІФ 2 Урок мистецтва – зайвий та непотрібний у загальноосвітній школі й тільки забирає у дитини час.

Складовими ключових компетентностей є: уміння висловлювати власну думку, читання з розумінням, критичне та системне мислення, здатність логічно обґрунтовувати позицію, творчість та ініціативність, вміння конструктивно керувати емоціями, здатність співпрацювати з іншими людьми.

У статті 12 «Закону України про освіту» зазначено, що для успішної життєдіяльності у кожної сучасної людини потрібно формувати ключові компетентності.

Олена Гайдамака наголосила на тому, що вчителі повинні формувати ці вміння у школярів, виховувати та розвивати людину, яка була б успішною та самодостатньою.

Одне із ключових умінь – розвиток творчості та ініціативності.

Якщо підтримувати дитячу творчу ініціативу, діти із задоволенням занурюються у процес, насолоджуюються ним, не бояться помилятися, вчаться доробляти роботу до кінця.

Ще одне важливе вміння – критичне мислення, здатність логічно обґрунтовувати позицію. Завдяки йому учні навчаться критично мислити, не боятися висловлювати свою думку, відстоювати та обґрунтовувати її.

Чтайте також:  В українських школах можуть запровадити новий предмет


Повернутись вверх