facebook

6 вправ для розвитку творчого мислення

Ідеї для нетипових виховних годин та занять у гуртках творчості
Творче мислення – здатність мислити поза шаблонами, вміння вигадувати оригінальні ідеї та бачити альтернативні варіанти вирішення будь-якої проблемної ситуації. Чи є це вродженою здатністю? Ні! Як зазначають психологи, це навичка, яку поступово може напрацьовувати кожен.

Пропонуємо 6 оригінальних вправ, які стануть у пригоді для творчих занять з учнями середніх та старших класів.

Вправа «Три слова»

Принцип виконання: Ведучий називає будь-які три слова-іменники. Причому вони можуть бути близькими по передбачуваній події (наприклад, «ніч – зорі – мрії»), містити натяк на певний сюжет (наприклад, «книга – телефонний дзвінок – таксі») або ж не мати жодного видимого зв’язку між собою – «годинник – ліс – виделка». Завдання учнів – поєднати їх у єдину змістовну історію чи казку, вигадавши сюжет.

Таке завдання розвиває уяву, образне мислення та зв’язне мовлення як у школярів, так і у дорослих.

Вправа «Слова навпаки»

Принцип виконання: Запропонуйте учням прочитати короткі слова навпаки – від останньої до першої букви, а потім відтворити навпаки короткі слова на слух.  Поступово ускладнюйте завдання – збільшуючи кількість літер у слові, з якого потрібно утворити «перевертня».

Чтайте також:  Чому діти за останньою партою поводяться погано: освітянка дала поради вчителям, як це виправити

Це доволі складна вправа. Систематичне тренування у такий спосіб стимулює наш мозок до пошуку альтернативних шляхів вирішення будь-якої проблемної ситуації, поза межами звичайних умов.

Вправа «Пофарбована мотузочка»

Для виконання такої вправи знадобляться 2 аркуші, кілька мотузок,різнобарвна фарба (акрил, гуаш, акварель).

Принцип виконання: Візьміть одну чи декілька мотузок довжиною 30-40 см, занурьте їх у різнокольорову фарбу. Покладіть їх між двома аркушами та притисніть їх один до одного. Після цього обережно витягніть, притримуючи аркуші.

На папері від мотузок залишиться слід. Запропонуйте учням уважно подивитися на контури, дібрати асоціації або домалювати малюнок.

Ця вправа розвиває уяву, стимулює знаходити спільні риси між фантастичними обрисами та реальними об’єктами.

Вправа «Уявний предмет»

Принцип виконання: Запропонуйте учням хаотично поставити на аркуші кілька точок, а потім з’єднати їх лінією. Запитайте, які асоціації викликає утворена фігура.

Різновидом такої вправи є контури: запропонуйте кожному із заплющеними очима накреслити кілька контурів маркером одного кольору, а потім із відкритими очима утворити із такої заготовки максимально креативний малюнок.

Цю вправу можна виконувати як самостійно, так і у парі – один учень креслить контури, а інший – створює на їх основі змістовний асоціативний малюнок.

Вправа «Нетиповий спосіб використання»

Попередньо необхідно підготувати 15-20 різноманітних предметів невеликого розміру та непрозору торбинку, в яку їх можна покласти.

Чтайте також:  Вчителька початкових класів за допомогою пластирів пояснила дітям, що таке справедливість, і стала зіркою мережі

Принцип виконання: Запропонуйте учням, по черзі витягаючи предмет, вигадати найбільш оригінальний спосіб його використання.

Наприклад, олівець, окрім креслення і малювання, можна використати, як шпильку для волосся, снаряд для роганти, інструмент для квілінгу та інше.

Виконання такої вправи стимулює розвиток креативного мислення та спонукає сприймати речі поза шаблонним баченням.

Вправа «Письменник»

Принцип виконання: Підготуйте декілька несподіваних кумедних тем та запропонуйте учням написати невеликий твір на обрану тему. Наприклад:

«Рецепт приготування каші з сокири»;

«Родина Маленького Принца»;

«Мрії бабусиної шафи».

Для ускладнення завдання – узгодьте кількість слів (наприклад, не більше 100), при  цьому твір обов’язково має містити початок, розвиток і кінцівку.

Виконання такої вправи відмінно розвиває здатність знаходити нестандартні ідеї.

Джерело.


Повернутись вверх