facebook

Підняття заробітної плати замість одноразових виплат

Влада відмовляється від разових виплат окремим категоріям освітян на користь загального підвищення зарплат

З початком нового навчального року нібито головною проблемою став захист учасників освітнього процесу від коронавірусної інфекції, дотримання санітарних вимог та організація максимально якісного в таких непростих умовах освітнього процесу. Але така ситуація не тільки не зняла, але й навпаки загострила інші питання освітньої сфери. Зокрема оплати праці вчителям.

Рівень відповідальності та навантаження на вчителя в умовах пандемії значно підвищився, виникла потреба пошуків нових методів і способів викладання, пристосування до дистанційного та змішаного форматів навчання, зросло психологічне напруження через можливість заразитися COVID-19 у класі чи колективі. Не зросла, на жаль, тільки заробітна плата. І це тривожний фактор, бо не сприяє тому, щоб учителі залишалися працювати.

Пригадаймо, що постановою Кабінету Міністрів України № 1028 від 15 листопада 2019 року була встановлена одноразова допомога молодим (зі стажем роботи до 10 років) учителям закладів загальної середньої освіти, як найбільш фінансово незахищеній категорії освітян. Така допомога мала бути виплачена наприкінці 2020 року в розмірі десяти прожиткових мінімумів, тобто 21020 грн. І вже навіть 3 березня 2020 року було анонсовано, що Кабмін спрямував у регіони субвенцію в розмірі 1 млрд 553 млн грн для здійснення цих виплат.

Чтайте також:  "Діти знають, хто їхній ворог". Молодий вчитель Руслан Циганков – про дружбу з учнями, проблеми освіти і прапор Росії...

У соціальних мережах і педагогічних колективах таке рішення Кабінету Міністрів викликало значний резонанс і величезну хвилю запитань. Чому саме 10 років? Чи декретна відпустка враховується в ці 10 років? Чому виплати не стосуватимуться дошкільників?

Але не встигли ще молоді вчителі зрадіти, а більш досвідчені засмутитися, як 13 квітня Верховна Рада прийняла зміни до Державного бюджету на 2020 рік щодо фінансування боротьби з поширенням коронавірусу. І вже у зміненому бюджеті виплати молодим учителям  передбачені не були, тобто фактично їх скасували, перенаправивши кошти на більш важливі в умовах карантину статті витрат.

За словами Юлії Гришиної, члена парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій, рішення про субвенцію лише для молодих учителів було досить складним, і його ініціатори усвідомлювали ту хвилю незадоволення, що могла виникнути. Але для загального підвищення заробітної плати освітянам у 2020 році потрібно було майже 50 млрд грн, яких у бюджеті не вистачало.

“Тому довелося сконцентруватися лише на найбільш фінансово незахищених категоріях працівників освіти з найменшим рівнем заробітних плат, а це дошкільники, майстри виробничого навчання і молоді вчителі. Та навіть серед них потрібно було вибрати лише одну категорію”, – зазначає Юлія Гришина.

Чтайте також:  Коли освітяни зрозуміють, що примітивізм – це не професіоналізм?

У підсумку після тривалих обговорень було обрано саме молодих учителів, які мають  до 10 років стажу, а сама субвенція була закладена в бюджет як єдиноразова, але й вона була скасована. Відтак сподіватися на цю виплату в майбутньому молодим учителям не варто.

“Ця субвенція була закладена як єдиноразова і з тією метою, щоб за відсутності можливості підвищити заробітну плату усім, підтримати фінансово хоча б одну категорію освітян. Тому мови про те, щоб така субвенція була передбачена у бюджеті і на наступний рік, немає”, – коментує Юлія Гришина.

Натомість народна депутатка наголосила, що зараз Комітет з питань освіти, науки та інновацій  активно працює над загальним підвищенням заробітних плат працівникам освітньої сфери. Вона наголосила, що першим кроком стало підвищення з 1 вересня 2020 року посадових окладів (тарифних ставок) працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери.

«А в проекті бюджету на 2021 рік уже закладено підняття заробітних плат освітянам загалом майже на 30% у зв’язку з підняттям 1-го тарифного розряду ЄТС з 1 січня та з 1 липня», – пояснила Юлія Гришина.

Також вона зазначила, що, окрім зазначеного підвищення, додаткове зростання заробітних плат наступного року передбачено для наукових і науково-педагогічних працівників (на 10%) і науковців (на 20%).

Чтайте також:  Від "камер зберігання" до місць розвитку: в Україні готують масштабну реформу дитячих садків

Отже, влада завдяки непереборним обставинам переходить від разових виплат окремим категоріям працівників, що, як показав досвід, є не дуже популярним заходом і викликає шквал негативу в суспільстві, до загального підвищення заробітних плат усіх освітян.

Наскільки вагоме це підвищення в сучасних умовах життя, – можна запитати в учителів, але розраховувати на більше в найближчому майбутньому не варто. Залишається тільки сподіватися, що жодні нові форс-мажорні обставини не стануть на заваді цим планам і видатки на освітню сферу в проекті бюджету 2021 року не будуть переглянуті під час його затвердження.

Джерело.


Повернутись вверх