facebook

“Ми боремось за кожну дитину”: термін вступу для школярів з окупованих територій продовжено, – заступник міністра освіти

Вступники з ТОТ отримують від держави соціальну стипендію та підручники на безоплатній основі.

З початку російської агресії Україна робить все можливе, аби забезпечити право на освіту дітям з тимчасово окупованих територій. Зокрема під час цьогорічної вступної кампанії через освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна” до університетів зарахована вдвічі більша кількість вступників, аніж на початку 2016 року.

Детальніше про перші підсумки вступної кампанії для мешканців з тимчасово окупованих територій розповів заступник міністра освіти Андрій Вітренко під час сьогоднішнього пресбрифінгу:

За ініціативи Володимира Зеленського в цьому році освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна” відкриті в усіх університетах, які входять до підпорядкування МОН – це 166 закладів освіти, МОЗ – 12, Міністерства культури та інформаційної політики – 14 університетів і навіть структур Міністерства внутрішніх справ – 3 заклади освіти.

За словами заступника міністра, у цьому році квота-2 (для дітей з тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу) становила більше ніж 12 000 місць державного замовлення.

Відповідно до чинного законодавства діти з ТОТ вступають до університетів без ЗНО. Ми вважаємо, що це позитивна зміна, яка відобразилась на динаміці вступу до ЗВО. У 2020 році для здобуття освітнього ступеня “бакалавр” через центр “Крим-Україна” було зараховано 381 особу, через центр “Донбас-Україна” – 1572 особи, що вдвічі більше ніж на початку 2016 року, – зазначив пан Вітренко.

Він також нагадав, що вступна кампанія для осіб з ТОТ триває у два етапи. Перший з них був до 20 серпня, а другий продовжено до 23 жовтня:

Враховуючи обставини, які складаються на пунктах пропуску та пандемію, ми продовжили термін вступу для дітей з ТОТ і ми боремось за кожного, хто може вступити до ЗВО.

Заступник міністра також зазначив, що через освітні центри діти з ТОТ складають ДПА за спрощеною процедурою. Окрім того, Україна забезпечує таких вступників соціальною стипендією, підручниками на безоплатній основі та безоплатним доступом до мережі інтернет, систем баз даних у державних та комунальних закладах освіти.

Чтайте також:  "Їм дійсно не байдуже": вчителька з України зі свого досвіду назвала різницю між британськими та українськими школярами

А особи зі статусом “переміщена особа”, які вступають до закладу вищої освіти на навчання за контрактом, мають можливість оформити пільговий довгостроковий кредит.

Джерело.


Повернутись вверх