facebook

Безстрашні не страхуються, або Про страхування вчителів від COVID

Страхові компанії ще не мають відповідних програм страхування вчителів від коронавірусу

Чотири з п’яти страхових компаній, з якими Міністерство освіти і науки нещодавно підписало меморандум про добровільне страхування освітян від захворювання на COVID-19, поки не мають програм страхування для вчителів. 

Наскільки дієвими є положення меморандуму й чим відрізняються умови страхування від COVID-19 для працівників освітньої сфери від програм для представників інших професій?

Початок осені 2020 року динамікою зростання кількості хворих на коронавірус усе яскравіше показує нам, що від цього захворювання втекти чи заховатися нам скоріш за все не вдасться. Якщо в березні-квітні кількість хворих була в Україні мізерною, але всі ми дотримувалися жорсткого карантину (пам’ятаєте, що навіть у парках було заборонено гуляти), то вже на початок жовтня, коли показники захворілих щодня встановлюють нові антирекорди, ми ведемо соціально активне, хоча й з поправкою на пандемію, життя: діти ходять до школи (через день, через тиждень тощо) та в дитячі садочки, відвідують (у масках, з довідками й вимірюванням температури) заклади позашкільної освіти, ми всі їздимо в транспорті (у кращому випадку заповненому за правилами на 50 %, а в гіршому – у забитому на 120 % пасажирами в масках під носами), ходимо на роботу.

І якщо навесні звістка про нового хворого на COVID-19 була новиною, яку виголошували всі телеканали, а сам хворий ставав прямо телезіркою, то сьогодні вже багато хто має серед близького оточення хворих або перехворілих на «корону» людей, або вже й сам пройшов випробування COVID-19. Тому поволі ми змиряємося з усвідомленням того, що від COVID-19 не застрахуєшся. Та й скоріш за все, зважаючи на те, що імунітет до цього вірусу досить нетривалий, він надовго ввійде в наше з вами життя, як той же грип.

Водночас компанії, що страхують життя і здоров’я, активно пропонують послугу страхування від COVID-19. Зрозуміло, що йдеться не про фізичне, а про фінансове убезпечення від захворювання. Як показує досвід людей, які перехворіли (багато моїх знайомих пройшли через це), діагностика і лікування досить дорогі.

Чтайте також:  "Їм дійсно не байдуже": вчителька з України зі свого досвіду назвала різницю між британськими та українськими школярами

Лише КТ легень коштує від 600 до 1700 грн. А якщо в родині четверо людей, яких потрібно перевірити? ПЛР тестування може коштувати для одного пацієнта від 800 до 2000 грн залежно від терміновості. А якщо доведеться лікуватися в стаціонарі чи навіть у реанімації? Тоді це будуть додаткові витрати. І дуже часто сімейний бюджет пересічної української родини не готовий до таких витрат.

Українці, на відміну від європейців, зокрема тих же німців, мають низький рівень фінансової грамотності й не звикли створювати фінансову «подушку безпеки». Рівень страхування життя і здоров’я у нас нижчий від європейського майже на 50 %. Навіть кількість компаній, які страхують життя (компанії «life»), в Україні становить усього 1/9 від їхньої загальної кількості: загальна кількість страхових компаній станом на 31 березня 2020 року становила 225, а число компаній «life» – лише 22. Однак українцям варто змінювати фінансові звички, планувати та вчитися думати наперед, і в період пандемії не варто відмовлятися від такого рятівного фінансового круга, як страхування.

Із початком 2020/21 навчального року, навіть з виконанням усіх найсуворіших приписів МОН і МОЗ, кількість контактів між учителями й учнями зросла, тож зросла й кількість виявлених захворювань на COVID-19. Тому Міністерство освіти і науки України 8 вересня 2020 року підписало Меморандум про співробітництво з провідними страховими компаніями України, про що йдеться в листі МОН.

Як зазначено в меморандумі, його метою стало «сприяння постійному наданню педагогічним працівникам, учням, студентам, іншим працівникам сфери освіти (далі – учасники освітнього процесу) якісних та доступних послуг в сфері добровільного страхування здоров’я на випадок хвороби, у тому числі захворювання на вірус COVID-19». Меморандум підписано з п’ятьма страховими компаніями, що входять до ТОП-20 найкрупніших в Україні, а саме: «СК «Альфа-Страхування», «Українська страхова група», «Універсальна», «Уніка», «ВУСО».

Тиждень тому від учителів школи, де навчається моя донька, я почула позитивні слова про цей меморандум. Педагоги тішилися, що будуть застраховані. Тому я знайшла в інтернеті текст меморандуму та ознайомилася з ним. Власне, такий крок МОН дуже правильний і потрібний, адже рівень заробітку багатьох учителів не розрахований на додаткові витрати, та й турбота з боку найвищого керівництва дає відчуття потрібності й безпеки, а отже й додаткові плюси самій професії вчителя.

Чтайте також:  Україні потрібні успішні сантехніки, а не лише юристи: заступник міністра освіти і науки

Але мене зацікавило, наскільки ж дієвим є меморандум і чим відрізняються нові умови страхування від COVID-19 для вчителів від наявних програм для інших людей. Тому, озброївшись ноутбуком і телефоном, спочатку почала моніторити сайти згаданих страхових компаній. І от що отримала.

У всіх страхових компаній, що підписали меморандум, розроблені та представлені на сайтах програми страхування від COVID-19. У той же час на момент написання цієї статті жодного слова про те, що існує окрема програма страхування учасників освітнього процесу, на сайтах страхових компаній не сказано. Тому я взяла телефон і два дні пробувала дізнатися, як же та на яких умовах застрахуватися вчителеві.

Прикрим відкриттям було те, що більшість операторів страхових компаній, з якими я спілкувалася, чують про програму для учасників освітнього процесу та й про сам меморандум уперше. В одній з компаній мені пообіцяли дізнатися та перетелефонувати, але так і не передзвонили. В іншій компанії дуже ввічливий оператор сказала, що може запропонувати страховку на загальних засадах, але якщо я хочу дізнатися як журналіст про умови страхування вчителів, то маю надіслати офіційний запит. У третій – оператор теж відповів, що не знає, чи мають вони особливі умови страхування для вчителів. У четвертій – розповіли, що поки що працюють над умовами страхування для освітян.

Відповідно, чотири страхові компанії, з якими підписано меморандум, поки що не мають програм страхування освітян і лише зі страхової компанії «Універсальна» мені відразу надіслали публічну оферту добровільного комплексного страхування від нещасних випадків і здоров’я на випадок хвороби та «Програму страхування учасників освітнього процесу».

Якщо порівнювати програми страхування для вчителів (учасників освітнього процесу від 16 років) та інших громадян, то можна дізнатися, що найдешевша програма страхування життя і здоров’я в СК «Універсальна» буде коштувати на 3 міс. від 300 до 1100 грн (залежно від віку, але до 65 років). І виплата в разі смерті становитиме 50000 грн, а в разі стаціонарного лікування – 5000 грн.

Чтайте також:  Ніколи так не робіть: педагог та експерт з виховання дітей назвала 5 табу для батьків

При цьому, для учасників освітнього процесу в цій страховій компанії найдешевша програма на рік коштує всього 210 грн, але виплата в разі смерті становитиме лише 10000 грн, а у випадку стаціонарного лікування – 2000 грн. Якщо ж розглядати програму для учасників освітнього процесу зі співмірними виплатами, то це буде програма із внеском за рік у розмірі 950 грн. Тоді виплата в разі смерті буде 50000 грн (для осіб старших за 60 років – 25000 грн), у разі стаціонарного лікування COVID-19 – 5000 грн.

Тобто учасникам освітнього процесу страхуватися значно дешевше, хоча і потрібно врахувати кілька важливих особливостей та відмінностей:

  • можливе лише колективне страхування (всієї школи, класів, всього викладацького колективу);
  • договір страхування діє 1 рік (навіть під час відпустки і подорожей лише територією України);
  • вікові категорії учасників освітнього процесу такі: до 16 років (учні), від 16 до 60 та особи від 60 років. У стандартних програмах страхування життя і здоров’я компанія розподіляє вікові категорії так: від 1 до 40 років, від 41 до 50 років, від 51 до 65 років (старших за 65 років не страхують). Відповідно до цих вікових категорій і відбувається розрахунок вартості програм, тобто чим старше, тим дорожче;
  • при страхуванні працівників та здобувачів освіти медичних навчальних закладів до вартості страхування застосовуються вищий коефіцієнт.

Детальніше з умовами програми від страхової компанії «Універсальна» ви можете ознайомитися тут. Але висновок можемо зробити такий: за наше здоров’я та життя відповідальні завжди тільки ми самі. Тому тільки ми можемо обрати: страхуватися колективно за спеціальною програмою для освітян чи індивідуально, чекати на дію меморандуму чи самим шукати програму, яка нам підходить (багато страхових і не лише страхових компаній пропонують сьогодні продукти зі страхування життя і здоров’я на випадок COVID-19). Головне зрозуміти, що здоров’я – це велика цінність, і поки вона безкоштовна, ми не усвідомлюємо її ціни.

Джерело.


Повернутись вверх