facebook

Професія, яку скоро внесуть до Червоної книги: чому в Україні вимирає фах учителя

До 2023 року зарплата вчителів становитиме близько 19 тис. грн. – Сергій Шкарлет.

Для педагогічних працівників 2021 рік став справжнім викликом: карантин, закриття шкіл та онлайн-навчання. Дефіцит педпрацівників з кожним роком стає все більшим. Ця професія вже впритул наблизилася до того, аби її внесли до Червоної книги, та і студенти, які вчаться в педагогічному здебільшого вчителювати не збираються, повідомляє ТСН.

Директори шкіл полюють за такими предметниками, як фізика, хімія, математика, інформатика, іноземна мова і навіть українська мова. Криза шкільної освіти – це коли на вчителя фізики вступає 6 українців і 26 туркменів. Якщо іноземці повернуться додому, то з українських 6 випускників учителювати підуть далеко не всі. Нині замінити тих, хто збирається йти на пенсію, а це кожен сьомий педагог, просто нема ким.

З року в рік в НПУ ім. М. П.  Драгоманова суцільні недобори на природничі спеціальності: торік хіміків було – 6, цьогоріч – 10. Трохи більше набрали математиків і фізиків, але це ніяк не поліпшує стан справ, каже проректор педагогічного університету:

Це збільшення не настільки суттєве, щоб ми могли забезпечити хоча б Київ. У нас випускаються професійні інформатики, проте зарплати програмістів на порядок вищі, ніж зарплати вчителів, то багато хто їде працювати в США, Німеччину та Британію саме програмістами.

За словами проректора,  державне замовлення на вчителів за останні 10 років утричі зменшилося. Цього року до НПУ ім. М. П. Драгоманова вступило понад тисячу бюджетників. Держава оплачує їхнє навчання без жодної гарантії, що ці студенти потім підуть працювати до школи.
Сергій Шкарлет вважає, що потрібно 42 роки для того, аби покрити весь дефіцит педагогічних кадрів.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Якщо вже педагог піде працювати, то перед школою постане головне завдання – втримати вчителя і єдиним дієвим інструментом для цього є зарплата.

У Міністерстві обіцяють, що відчутне підвищення зарплат почнеться вже 2021 року:

Вчитель вищої категорії отримував заробітню плату в розмірі 5 087 грн, в вже на січень 2021 року буде 6 461 грн. Цифри звичайно мізерні, але зростання є, – повідомляє Сергій Шкарлет.

Студенти розповіли: вони пішли б працювати до школи за умови якщо будуть отримувати від 8 000 до 15 000. Однак, коли вони випускатимуться, освітня реформа передбачає мінімалку  трохи більше 8 000 грн.

До 2023 року мінімум чотири прожиткових мінімума (2 118 грн) і вцілому вийти на три мінімальні зарплати. Приблизно 19 000, – зазначив т. в. о. міністра освіти і науки України.

Наразі урядовці вигадують нові способи покриття кадрового голоду, адже грошей на освіту поки що бракує.

Джерело.


Повернутись вверх