facebook

Масковий режим у школах – протиепідемологічний захід чи негативний вплив на здоров’я?

Додаткові протиепідемічні заходи у школах вводити немає потреби, головне дотримуватися рекомендацій, які уже прописані – епідемологиня.

З початком навчального року серед дітей зросла кількість захворювань на COVID-19. У який спосіб запобігти поширенню захворюваності дітей та мінімізувати ризик підхопити хворобу у школі допоможуть поради експертів.

Експерти наголошують, що батькам панікувати не слід, оскільки у дітей захворювання проходить в легкій формі. Головне дотримуватися рекомендацій у школах, стежити за здоров’ям дітей та в разі найменших підозр не відпускати їх до навчального закладу.

У столиці з початку навчального року значно збільшилася кількість захворювань на COVID-19 серед дітей: 40% з усіх зафіксованих припадають на вересень, – повідомив очільник Держпродспоживслужби в місті Києві Олег Рубан.

Проте, за словами фахівця, зростання захворюваності дітей та молоді – нормальне явище, адже 80% переносить хворобу безсимптомно20% – з незначними ознаками та лише 4% лікуються стаціонарно.

Чому частішають захворювання серед дітей?

Заслужена лікарка України Людмила Мухарська, зазначила, що ситуація цілком очікувана. Адже у вересні школярі збираються після канікул та починають активно спілкуватися, саме тому на початку навчального року завжди відбувається певне зростання інфекційних захворювань, зокрема це стосується і COVID-19.

Додаткові протиепідемічні заходи у школах вводити немає потреби, головне дотримуватися рекомендацій, які вже прописані відповідними відомствами, – зазначає епідеміологиня.

Чи врятує від захворювання постійний масковий режим у школах?

У нормативних документах це не прописано, але, за бажанням, школяр може постійно носити маску. Однак, за словами експертки, слід чітко розуміти, що це може і негативно впливати на здоров’я дитини:

Якщо у школяра є проблеми з функціонуванням легеневої системи, йому важко дихати у масці, то краще не йти на такі ризики, оскільки можуть розвинутися ускладнення. Тому дієвіше провітрювати приміщення після кожного уроку, ніж вводити обов’язковий масковий режим.

Чи є виходом регулярне проведення тестів на COVID-19?

Людмила Мухарська говорить, що чим частіше проводити тести, тим більша ймовірність, що виявлятимуться носії, у яких захворювання проходитиме без симптомів:

Тест може бути негативний, навіть тоді, коли людина інфікована і він не є гарантією того, що буде виявлено усіх носіїв.

Також, мер Києва зазначав, що робити тестування “про всяк випадок” великим колективам або групам людей недоцільно та дорого.

Чтайте також:  Як же стимулювати професійну діяльність педагогічних працівників?

Чи мусять вчителі йти на самоізоляцію після контакту з хворим учнем?

За критеріями МОЗ, вчителі також вважаються контактною особою і вірус може передатися не лише учням, а й педагогам,- підкреслює Людмила Мухарська.

За словами лікарки відправляти вчителів на самоізоляцію чи ні, у кожному випадку слід визначати окремо.

Днями, МОН підписало меморандум про співробітництво зі страховими компаніями, аби забезпечити добровільне страхування здоров’я для вчителів, зокрема від COVID-19.

Нагадуємо, що з 24 вересня батьки школярів не зобов’язані подавати до закладу підтвердження щодо стану здоров’я дітей для продовження навчання після самоізоляції – тобто робити ПЛР-тести.

Джерело.


Повернутись вверх