facebook

Як працюватимуть школи в Україні з 1 вересня 2024 року, коли канікули і що буде під час вимкнень світла. Дані за регіонами

Як працюватимуть школи в Україні з 1 вересня 2024 року, коли канікули і що буде під час вимкнень світла. Дані за регіонами

В Україні в понеділок, 2 вересня, розпочався 2024/2025 навчальний рік. Відповідно до законодавства, структура, тривалість і форма освітнього процесу визначається педагогічною радою закладу освіти. Водночас школи мають забезпечити безперервний доступ до уроків у разі тривалої відсутності електроенергії.

OBOZ.UA надіслав запити до обласних державних адміністрацій та забрав інформацію про те, у якому форматі проходитиме навчання в різних регіонах України і скільки закладів освіти забезпечено альтернативними джерелами електроенергії. Ми також дізналися, чи планують школи вводити шестиденне навчання або відмовлятися від осінніх канікул. Деталі – далі у матеріалі.

Черкаська область

Освітній процес проходитиме у пʼятиденному форматі. Змінювати тривалість навчального тижня або семестру школи мають вирішувати самостійно, враховуючи критичність ситуації. 624 заклади освіти забезпечені генераторами різної потужності на випадок надзвичайних ситуацій.

Миколаївська область

Школи самостійно визначатимуть тривалість навчального процесу та кількість канікул у першому семестрі. ОДА має у розпорядженні 885 автономних джерел електроживлення різної потужності та 43 системи енергозбереження. Тож у разі тривалої відсутності електроенергії заклади освіти користуватимуться генераторами для проведення уроків.

Чернігівська область

352 школи області забезпечені альтернативними джерелами енергії для продовження навчання у разі тривалої відсутності світла.

Волинська область

У 406 школах є 445 електрогенераторів. Проте вони не забезпечують повної потреби, але дають можливість підтримувати мінімально необхідне аварійне енергоживлення. Рішення про терміни канікул, корегування їхнього початку і завершення ухвалюватиметься педагогічною радою закладу освіти. Тривалість навчального тижня також визначає керівництво школи.

Житомирська область

523 заклади загальної середньої освіти забезпечені альтернативними джерелами енергії. Тривалість навчального тижня, дня, занять, відпочинку між ними, інші форми організації освітнього процесу встановлюються закладом загальної середньої освіти у межах часу, передбаченого освітньою програмою.

“Враховуючи безпекову, соціально-гуманітарну ситуацію, заклади освіти організовують здобуття загальної середньої освіти в очній (денній) формі, у тому числі із застосуванням змішаного навчання, та дистанційній формі, у тому числі створюючи дистанційні класи, за індивідуальною формою (екстернатною, сімейною, педагогічним патронажем), очною (вечірньою), заочною, мережевою формами”, – йдеться у повідомленні.

Сумська область

Генераторами забезпечено 293 заклади загальної середньої освіти – 95,4%, загальною кількістю 542 одиниці: до 10 кВт – 496 генераторів, 10-30 кВт – 37 генераторів, 30-100 кВт – 9 генераторів.

У випадку тривалих перебоїв електропостачання для забезпечення освітнього процесу в закладах освіти будуть використовуватися джерела резервного живлення. Тривалість канікул у закладах освіти протягом навчального року не може становити менше 30 календарних днів та визначатиметься за рішенням педагогічної ради.

Кіровоградська область

637 закладів освіти забезпечені генераторами. А саме:

383 школи – 88%
209 садків – 48%
19 закладів позашкільної освіти – 35%
18 закладів професійно-технічної освіти – 100%
8 закладів фахової передвищої освіти – 35%
Наявні у закладах генератори використовуються для забезпечення безперебійної роботи котелень, харчоблоків, майстерень, укриттів у період відсутності централізованого електропостачання.

Рішення щодо форми освітнього процесу у разі тривалої відсутності світла буде здійснюватися керівництвом закладів освіти. Зокрема, розглядатиметься тривалість світлового дня, використання змішаного формату навчання, ущільнення програм викладання тощо.

Також заклади освіти самостійно визначатимуть тривалість канікул або зміщення цього графіка.

Рівненська область

76% закладів освіти мають генератори. 3 метою забезпечення безперебійної роботи електропостачання у випадку надзвичайних ситуацій вживаються заходи щодо наявності альтернативних джерел живлення.

Структуру і тривалість навчального тижня відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу визначає педагогічна рада закладу освіти.

Школам запропоновано застосовувати гнучкий підхід до організації освітнього процесу з урахуванням світлового дня, використання змішаного формату навчання, ущільнення навчальних програм. Однак структура навчального року може піддаватися змінам відповідно до безпекової та соціально-гуманітарної ситуації, а також погодних умов.

Чтайте також:  Осінні канікули у школах 2024: чекати чи не чекати?

Львівська область

1102 школи – 100% забезпечено генераторами, проте, за інформацією ОДА, не всі джерела енергії мають достатньо потужності для роботи харчоблоків або котелень. Тож громади вирішують питання з постачанням додатковими генерувальними потужностями.

Форму та тривалість освітнього процесу визначає педагогічна рада закладів освіти.

У разі довготривалої відсутності електроенергії департамент освіти має рекомендації для органів управління. Зокрема, за наявності теплопостачання продовжувати проводити уроки у світлий час доби і закінчувати їх за годину до кінця завершення світлового дня. Якщо ж у школах довго не буде світла та тепла, то для школярів мають запровадити дистанційне навчання.

Якщо у закладів освіти не буде можливості прогріти приміщення до початку осінньо-зимового періоду, то уроки проводити дистанційно або ж оголосити вимушені канікули.

Водночас рішення про навчання по суботах має ухвалювати педагогічна рада з урахуванням безпекових умов і виконанням освітньої програми.

Закарпатська область

Із 571 закладу освіти 475 або 83,2% забезпечені генераторами. Адміністрація повідомила, що структуру і тривалість навчального тижня відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу визначає педагогічна рада закладу освіти.

Освітній процес буде організовано за семестровою формою. Щодо навчання по суботах та зміщення графіків канікул вирішуватиме Департамент освіти та науки регіону.

Хмельницька область

Наприкінці серпня в наявності було 609 генераторів, а для забезпечення їхньої роботи придбано 90,1 тонни пального. Громади самостійно ухвалюють рішення щодо тривалості навчального тижня та семестру, а також відпочинку між ними.

OBOZ.UA отримав інформацію від територіальних громад Хмельницької області щодо забезпечення безперервності освітнього процесу.

місто Хмельницький

40 закладів освіти забезпечені генераторами, які використовуватимуться як джерело резервного живлення у разі довготривалої відсутності електроенергії. Тривалість навчального семестру, тижня та канікул визначаються самостійно педагогічною радою кожної школи.

селище Білогір’я, Шепетівський район

У громаді працює 12 шкіл, 7 з яких мають генератори. Також забезпечений альтернативним джерелом електроенергії 1 заклад дошкільної освіти. Якщо буде тривала відсутність світла, у селищі розглядають можливість навчання по суботах та зміну термінів канікул.

м. Городок, Хмельницький район

У місті 13 шкіл, усі з яких забезпечені генераторами з розрахунку один для котельні та один для укриття. Водночас 6 закладів переведено на опалення твердим паливом (дровами). У випадку довготривалої відсутності електроенергії буде змішана та дистанційна форми навчання. Крім того, в таких обставинах можливе перенесення терміну канікул.

“Канікули у закладах загальної середньої освіти Городоцької міської ради заплановано з 21 грудня 2024 року по 19 січня 2025 року. Можливе збільшення тривалості канікул до 60 днів взимку за рахунок червня”, – йдеться у відповіді.

Також у місті розглядають можливість навчання по суботах.

м. Славута, Шепетівський район

Заклади освіти не забезпечені альтернативними джерелами. Проведення осінніх канікул не планується, а зимові мають проходити у звичні терміни – з 23.12. 2024 по 19.01. 2025. У разі необхідності графік буде змінено. Навчання по суботах не розглядається.

с. Михайлючка, Шепетівський район

Усі школи Михайлюцької територіальної громади забезпечені генераторами різної потужності. У випадку довготривалої відсутності електроенергії освітній процес буде здійснюватися у змішаній формі. Якщо погіршиться ситуація зі світлом, то графік осінніх та зимових канікул буде змінюватися.

Зокрема, графік канікул орієнтовно виглядає так:

осінні 28.10.2024 – 03.11.2024;
зимові 28.12.2024 – 12.01.2025;
весняні 24.03.2025 – 30.03.2025.
Можливі зміни за результатами рішень педрад. Ймовірність навчання по суботах не розглядалася.

Чтайте також:  Скільки отримують вчителі: зарплата педагогів у 2024 році

селище Чемерівці, Камʼянець-Подільський район

Усі 13 шкіл забезпечені генераторами, тож у разі довготривалої відсутності електроенергії навчання планується проводити очно. Водночас графік осінніх та зимових канікул може змінюватись у разі погіршення ситуації. Попередньо осінні канікули заплановані з 28 жовтня по 1 листопада 2024 року включно, зимові – з 20 грудня 2024 року по 17 січня 2025 року включно. Крім того, у громаді розглядають ймовірність навчання по суботах.

смт Чорний Острів

8 закладів освіти мають альтернативні джерела енергії та паливо до них, тож у разі тривалої відсутності електроенергії навчання буде проходити в очному режимі. Можливість проведення уроків по суботах не розглядається. Канікули мають проходити у звичному режимі – осінні з 26.10 по 3.11. Зимові – 28.12. 2024 по 12.01. 2025.

с. Гуменці, Кам’янець-Подільський район

Для всіх шкіл закуплено генератори та наявний запас пального. Тривалість та строки канікул визначатимуться педагогічними радами, проте є орієнтовні дати їх проведення:

осінні – з 28 жовтня до 3 листопада 2024 року;
зимові – з 30 грудня 2024 року по 10 січня 2025 року;
весняні – з 24 по 30 березня 2025 року.
Ймовірність навчання по суботах у місцевості планують розглядати з керівниками шкіл. Проте остаточне рішення буде ухвалено на засіданнях педагогічних рад самостійно.

м. Староконстянтинів

Усі 23 школи громади забезпечені альтернативними джерелами енергії. У разі довготривалої відсутності електроенергії планується проводити навчання в очному форматі з використанням генераторів. Змінювати графік осінніх та зимових канікул у випадку погіршення ситуації у закладах освіти не планується. Також не розглядається й навчання по суботах.

смт Антоніни

Альтернативними джерелами енергії забезпечені всі заклади освіти. У разі довготривалої відсутності електроенергії навчання буде проводитись відповідно до ситуації. Проведення уроків по суботах не розглядається.

Графік канікул на 2024/2025 навчальний рік змінився. Зокрема, у школярів не буде осінніх та весняних канікул. Натомість зимові проходитимуть з 21.12.2024 по 02.02.2025 року.

смт Стара Синява

Навчання буде проходити в очному форматі пʼять днів на тиждень. Заклади освіти забезпечені генераторами. Школярі не матимуть осінніх канікул, натомість зимові планується проводити орієнтовно з середини грудня по кінець січня.

смт Понінка, Шепетівський район

Усі школи мають генератори, а у разі довготривалої відсутності світла навчання буде у змішаному форматі у пʼятиденний термін. Тривалість канікул заклади освіти визначатимуть самостійно. Проте у випадку погіршення ситуації із електроенергією терміни осінніх та зимових будуть коригуватися.

с. Миролюбне

У селі є дві школи, які забезпечені генераторами, тож навчання проходитиме в очному форматі. Школярі не матимуть осінніх канікул, а зимові триватимуть з 21.12. 2024 по 09.02. 2025. Крім того, у разі погіршення ситуації графік може змінюватися. Також у непередбачених обставинах може буде введене шестиденне навчання.

с. Улашанівка Шепетівського району

7 шкіл селища забезпечені електрогенераторами, тож навчання планується проводити очно. Проте у разі погіршення ситуації освітній процес буде у змішаному форматі пʼять днів на тиждень. Зміщення графіка канікул може розглядатися у разі потреби.

с. Требухівці, Хмельницький район

Усі школи мають генератори, тож діти вчитимуться очно. Проте школярі не матимуть осінніх канікул, адже відпочиватимуть довше взимку. Проводити уроки по суботах можливо у дистанційному форматі.

м. Нетішин

Школи проводять закупівлю генераторів для забезпечення електроенергії в непередбачуваних ситуаціях. Наразі змінювати графік осінніх та зимових канікул не планується, проте в разі необхідності буде враховано всі обставини та ухвалено відповідні рішення відповідно до чинного законодавства. Водночас кожен заклад має свої терміни та дати канікул. Проводити уроки по суботах не планується.

Чтайте також:  "Для помічників нардепів гроші є, а для вчителів немає": владі озвучили варіант, як підняти зарплати освітянам

м. Ізяслав

У місті 16 закладів освіти та одна філія. Альтернативними джерелами забезпечені три школи. Формат освітнього процесу у разі тривалої відсутності електроенергії залежатиме від тривалості відключень та погодних умов, повідомили в адміністрації. Проводити канікули планується за узгодженим графіком, проте у разі погіршення ситуації із забезпеченням електроенергією графіки осінніх та зимових канікул можуть коригуватися. Навчання по суботах не планується.

смт Закупне

4 школи та 1 філія забезпечені альтернативними джерелами енергії. У разі тривалої відсутності світла навчання планується проводити в очній формі. Осінні та зимові канікули плануються згідно з рекомендаціями Міністерства освіти і науки України. Питання щодо ймовірності навчання по суботах та ведення шестиденки у процесі розгляду.

с. Крупець

Усі заклади освіти мають генератори. Канікули будуть проходити за звичайним графіком, який змінювати не планується. Навчання по суботах не вводитимуть.

с. Щиборівка

Три школи забезпечені альтернативними засобами живлення. У разі погіршення ситуації з електроенергією можуть бути зміщені осінні та зимові канікули. Навчання по суботах не планується.

м. Шепетівка

11 закладів освіти мають генератори, що дасть змогу проводити очне навчання. Освітній процес, термін осінніх та зимових канікул будуть коригуватись відповідно до безпекової ситуації в регіоні. Навчання по суботах та введення шестиденки не планується. Однак у разі необхідності це питання розглядатиметься.

м. Деражня

80% шкіл забезпечені генераторами. Структуру і тривалість навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу визначає педагогічна рада закладу освіти. Поки що терміни канікул та зміни їхнього графіка, а також введення шестиденки не розглядалися.

с. Лісові Гринівці

Дві школи мають генератори, графік канікул планується стандартний, проте може бути змінений у разі погіршення ситуації. Навчання по суботах розглядається.

с. Гуків

Гуківський ліцей та його чотири філії забезпечені генераторами. Протягом навчального року графіки канікул змінювати не планується.

м. Красилів

Школи альтернативними джерелами не забезпечені, у разі тривалої відсутності електроенергії проводитиметься змішане навчання. Також розглядається зміщення графіків канікул, а у вересні та жовтні можливе навчання по суботах.

с. Слобідка-Кульєвецька

5 з 8 шкіл мають генератори. Зміщення графіків канікул та введення шестиденки може розглядатися у разі зміни ситуації.

м. Камʼянець-Подільський

Школи не мають альтернативних джерел енергії, тож навчання буде проводитися за наявності світла. Графік канікул може зміщуватися залежно від ситуації, але планується у звичайному режимі.

смт Летичів

Працюватиме 7 закладів освіти, з них 6 забезпечені альтернативними джерелами енергії. Рекомендовано керівникам закладів освіти процесу в разі погіршення безпекової ситуації розглянути можливість організації освітнього процесу по суботах протягом І семестру, а також оптимізувати терміни визначення канікул, зокрема, приєднанням осінніх канікул до зимових, застосовувати гнучкий підхід до організації освітнього процесу з урахуванням світлового дня.

смт Нова Ушиця

Жоден із закладів освіти не забезпечений альтернативними джерелами енергії. У разі довготривалої відсутності електроенергії планується використання змішаної форми навчання. У випадку погіршення ситуації з забезпеченням електроенергією буде змінюватися графік осінніх та зимових канікул. Розглядається ймовірність навчання по суботах. Введення шестиденки – ні.

Харківська область

До роботи в осінньо-зимовий період планується підготувати 465 шкіл. Забезпеченість закладів освіти резервними джерелами живлення (генераторами) становить 91,4% від плану. Як зазначили в адміністрації, необхідно придбати ще 47 генераторів для 40 закладів загальної середньої освіти. Структура і тривалість навчального року та канікул визначаються педагогічною радою закладу освіти.

Джерело.


Повернутись вверх