facebook

Омбудсман з прав людини відкрив провадження через низькі зарплати вчителів

Омбудсман з прав людини відкрив провадження через низькі зарплати вчителів

Омбудсман Дмитро Лубінець відкрив провадження та здійснює парламентський контроль за додержанням прав освітян на гідну оплату працю. В межах відкритого провадження надав відповідні рекомендації Міністерству освіти і науки України та Міністерству фінансів України.

Пряма мова:

Дуже прикро, що у свої звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та  у засобах масової інформації освітяни зазначають про низький рівень оплати праці. У положеннях статті 61 Закону України «Про освіту» передбачено, що посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат. З січня 2024 року мінімальна заробітна плата становить 8000 гривень. Ця сума встановлена Законом України «Про державний бюджет України на 2024 рік». Враховуючи положення цих двох законів посадовий оклад для педагогічних найнижчої категорії не може бути меншим ніж 24 тисячі гривень на місяць.

На жаль, працівники освіти не отримують навіть заробітну плату в такому розмірі. В одному зі звернень зазначено, що на місяць сума заробітної плати вчителя вищої категорії складає 13 000 грн. При цьому заявник має 30 років педагогічного стажу. Отримує надбавки за звання вчитель-методист та за престижність.

Чтайте також:  Нинішня вакханалія довкола контролю не залишає осторонь нікого, - Ніна Тарасенкова стосовно діагностувальних/діагностичних робіт

З порушеного питання Омбудсман відкрив провадження та здійснює парламентський контроль за додержанням прав освітян на гідну оплату працю. В межах відкритого провадження надав відповідні рекомендації Міністерству освіти і науки України та Міністерству фінансів України.

Міністерство освіти і науки України повідомило,  що для виплати заробітної плати на рівні не менше 24 000 грн необхідні додаткові видатки як з державного, так і місцевих бюджетів у сумі щонайменше 300 млрд гривень.

“Сподіваюсь, що Міністерством фінансів України забезпечить виконання положень Закону України «Про освіту», що стосуються належної оплати праці освітян. Провадження з цього питання триває та перебуває на моєму контролі”, — наголосив Уповноважений.

Джерело.


Повернутись вверх