facebook

Багато гарних слів і нічого спільного з реальністю. Освітянин назвав слабкі місця курсів для підвищення кваліфікації вчителів в Україні

Багато гарних слів і нічого спільного з реальністю. Освітянин назвав слабкі місця курсів для підвищення кваліфікації вчителів в Україні

Молоді вчителі часто не можуть одразу після завершення навчання спланувати побудову гарного уроку. Нерідко їм для цього потрібно витратити не один місяць практики у школі, не маючи допомоги досвідченого наставника. Тож для кожного предмету, який викладають педагоги, має бути розроблений курс підвищення кваліфікації рівня знань, який міститиме тести, дедлайни, відео та базову теорію.

Натомість нині таке навчання для освітян містить багато лунких слів на кшталт “гучний, цифровий, сучасний” і не має нічого спільного з реальністю. На цьому зауважує вчитель математики Євген Народницький у публікації на Оsvita.ua. Він підкреслює, що молодь потрібно підтримувати у здобутті досвіду.

“І що ми бачимо у світі курсів для цих вчителів? Ми бачимо курси, що містять гучні слова “цифровий”, “сучасний”, “онлайн” тощо. Дуже багато гарних слів. На цих курсах можна годинами вивчати, чим цифрові навички відрізняються від цифрових компетенцій та які є методичні форми роботи в сучасному цифровому середовищі. Але це для вчителя, якому треба завтра проводити урок, абсолютно не потрібно”, – пише Народницький.

Існує також проблема й у вчителів із досвідом, які багато років працювали з учнями віч-на-віч. Проте вже чотири роки вони мають проводити уроки дистанційно і мають складнощі з перелаштуванням на роботу з ефективними ресурсами онлайн. Тож і таким педагогам потрібне наставництво.

Чтайте також:  Скасували, а що буде замість медалей?

Адже, за словами освітянина, просять про допомогу в молодших колег лише найсміливіші, тоді як інші намагаються розібратися самотужки в сучасних програмах.

Народницький підкреслює, що в таких умовах вчителі – ті ж самі першокласники, яким потрібно показати, як зареєструватися, запросити, завантажити, накреслити або перевірити. Педагоги не мають часу відкривати по черзі всі можливі онлайн-дошки та починати в них самостійно розбиратися.

Саме тому працівникам освіти необхідні конкретні прості кроки, які допоможуть їм опанувати хоча б кілька ресурсів для роботи онлайн і з сучасними цифровими технологіями.

Джерело.


Повернутись вверх