facebook

Що не так із «золотими медалями» у школах: освітянин звернув увагу на невпинне зростання їх кількості

Що не так із «золотими медалями» у школах: освітянин звернув увагу на невпинне зростання їх кількості

Інформує Радіо Трек.

І це на тлі зниження рівня якості освіти та суттєвих освітніх втрат.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов поділився результатами дослідження питання нагородження медалями випускників:

Ми проаналізували на «Prozorro» дані щодо кількості закуплених медалей за останні 6 років. За цими даними, з 2019 по 2024 рік:

  • кількість закуплених медалей збільшилася з 11,4 тис. до 24,8 тис., тобто на 117,54 %;
  • кількість медалістів збільшилася з 10,1 тис. осіб до 24,3 тис. осіб, тобто маємо збільшення на 141,36 %;
  • кількість випускників зі 185 тис. осіб збільшилося до 231 тис. осіб, тобто лише на 24,67%;
  • зріс показник співвідношення кількості золотих медалістів до кількості випускників – з 3,1 % у 2019 році до 8,2 % у 2024 році;
  • співвідношення срібних медалістів до кількості випускників з року в рік залишається орієнтовно на рівні 2 %.

Сергій Горбачов продовжує, якщо врахувати, що в цей період тривала пандемія COVID-19, а з 2022 року триває повномасштабне вторгнення, частина дітей навчаються дистанційно, й усі дослідження показують зниження рівня якості освіти та суттєві освітні втрати, то можна стверджувати, що сьогодні збільшення кількості медалістів НЕ ВІДОБРАЖАЄ РЕАЛЬНИЙ СТАН ОСВІТИ.

Чтайте також:  "Какая разніца"? У мережі пригадали експеримент із 9-річним українцем на знання російської мови: результати вразили всіх

Тому виникає питання, чи доцільно зберігати нагороди, які не надають їх отримувачам жодних переваг та не мають жодного значення?

Горбачов інформує, що до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, а також до Міністерства освіти і науки України було надіслано листи щодо зміни підходів до нагородження випускників закладів повної загальної середньої освіти золотою та срібною медалями з пропозицією переглянути систему нагородження випускників.

Освітній омбудсмен запропонував обговорити, чому кількість медалістів, попри відсутність переваг медалі при вступі для випускників 11-х класів, щороку зростає?

Коментарі у відповідь містять доволі різні думки:

Aleksey Goloverda

А давайте підемо дальше, навіщо пахвальні листи, червоні дипломи, в кінці кінців премії – все це засоби заохочення і стимулювання. Питання їх існування не доречне. Правильне питання: за що їх давати і як це оцінювати!

Olga Mariel Red

Мотивація навчання у дітей зросла, щоб виїхати в інші країни на навчання, треба бути успішним у школі. Це покоління, яке більше навчалося під наглядом дома, а не школи, тому й розумне

Olenka Rka

Відновлять ДПА, їх кількість різко зменшиться.

Maria Voloschuk

Кількість медалістів зростає тому, що частина медалей не є заслуженою. Слід повернути ДПА у форматі ЗНО (НМТ). Нагороджувати медалями слід на основі успішного складання і ДПА, і ЗНО.

Чтайте також:  Скільки отримують вчителі: зарплата педагогів у 2024 році

Ha Os

Дистанційне/сімейна. Це якраз і відповідь.

Якщо виключити людський фактор і щоденне клювання учнів, а лишити голі оцінки, виходить діти не такі вже й ледачі та тупі.

Великий % медалістів якраз дають дистанційні/онлайн школи. Де оцінка – це виключно бажання і старанність дитини, а не можливість догодити всім вчителям одночасно.

 

Джерело.


Повернутись вверх