facebook

«Грантик розпиляли, рекомендації спапуасили»: освітяни критикують нову систему оцінювання у школах

«Грантик розпиляли, рекомендації спапуасили»: освітяни критикують нову систему оцінювання у школах

Що придумали у Міністерстві освіти і що не подобається учителям?

Днями Міністерство освіти і науки України оприлюднило нові рекомендації щодо оцінювання результатів навчання учнів 5–9 класів.

У деталізації нової системи зазначається:

Усі критерії оцінювання мають чотири рівні. Кожний наступний охоплює вимоги до попереднього й додає нові.

При цьому один рівень складається з 3 балів, які в сумі дають 12:

  • початковий (1–3 бали),
  • середній (4–6 балів),
  • достатній (7–9 балів),
  • високий (10–12 балів).

У рекомендаціях надано опис кожного бала шкали оцінювання.

Окрім того, в документі запропоновано форму учнівського Свідоцтва досягнень.

Свідоцтво досягнень складається з двох частин:

  • характеристика навчальної діяльності та
  • характеристика результатів навчання.

На новації доволі жорстко відреагував екскерівник Центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. Найбільше його стурбувало навіть не сім сторінок, які потрібно буде у табелі заповнювати учителю:

Стараюся, намагаюся, але не можу зрозуміти ЧОМУ і головне – для чого Міністерство затверджує Рекомендації з оцінювання. Оцінювання – один із видів педагогічної діяльності. Відповідно до ст.54 Закону «Про освіту», у своїй педагогічній діяльності вчитель вільний обирати її форми і методи. То у цьому контексті МОН могло б розробити якісь Рекомендації щодо оцінювання. У такому випадку – Виконувати їх чи не виконувати – воля вчителя. Але, якщо їх затвердили, то вони стають обовʼязковими. То де тут педагогічна свобода? І хто її руйнує?

Чтайте також:  Як закладу освіти діяти під час повітряної тривоги: МОН нагадало правила поведінки

Іще про одне. Рекомендації розробили, затвердили, а хтось може гарантувати, що вони будуть результативними і сприятимуть покращення результативності навчання? Думаю, що ніхто не зможе. Бо для того, щоб це сталося, мала б бути якась експериментальна перевірка їхньої ефективності. Хтось про неї чув?

І насамкінець. Кому-кому, а вчителям роботи додасться чималенько. От стосовно цього сумнівів немає. Адже відтепер у Табелі успішності (стара назва), тепер буде не менше СЕМИ сторінок… Котрі заповнюватимуться вчителями…

Чимало коментарів із критикою від освітян і під самим дописом Міносвіти:

Сніжана Різченко

Коли ж я просто буду працювати з дітьми, спілкуватися з ними, ділитися….

Постійно оці папери, папери, папери. Проходить життя, на жаль, нічого не змінюється.

Valentina Gradzion

Щороку напередодні 1 вересня МОН «турбується» про створення здорового психологічного клімату для вчителів і відсіювання «зайвих» людей з освіти. Але нафантазувати такий табель ще ніхто до цього року не міг! Якби я мала не 34 роки педагогічного стажу, а 10 чи 15, то вже, мабуть, після цих рекомендацій змінила б вид діяльності. Цікаво, скільки випускників педвузів цьогоріч залишаться в освіті?

Alla Romanchuk

Ті, хто пише ці рекомендації, спочатку самі би спробували оцінити знання учнів за цими критеріями, позаповнювати журнати і т.д.

Чтайте також:  Лісовий назвав середню зарплату вчителя в Україні

Наталья Шапирова

У чому ж Новизна системи?! Ще 2000 року було введено Критерії оцінювання навчаьних досягнень учнів за 12-бальною шкалою, які, як виявилося, спираються на піраміду Блума – про його доробок не згадується, а видається, як know-how. Функції оцінювання відомі ще з минулого століття

Нина Еременко

Таке враження, що працівники МОН, аби якось виправдати своє існування, роблять все, щоб забити мізки вчителям якимись «новаціями».Все це, на жаль, не на користь освіті.

Віктор Громовий  

Грантик розпиляли, рекомендації спапуасили… Про економію праці не згадали. Чи працюватимуть вони в наших умовах? Точно, ні. Як не запрацювали і не могли запрацювати, наприклад, мотиваційні листи. Ідея то гарна, але ментальність і звичні практики у нас інші.

Джерело.


Повернутись вверх