facebook

Навіщо в школах потрібні кар’єрні радники та чим вони займатимуться: коментар Лілії Гриневич

Навіщо в школах потрібні кар’єрні радники та чим вони займатимуться: коментар Лілії Гриневич

Після 9 класу школярі та школярки матимуть визначитися, за яким із напрямків вони підуть:

  • академічним – продовжать навчання в профільному ліцеї, аби після 12 класу вступити до університету;
  • професійним – вступлять після 9 класу до закладу професійної (професійно-технічної) або фахової передвищої освіти.

Допомагатимуть їм у цьому кар’єрні радники, які з’являться в українських школах у межах реформи старшої профільної освіти.

Про це в інтерв’ю порталу Gazeta.ua нагадала ексміністерка освіти і науки України Лілія Гриневич.

За її словами, посада кар’єрного освітнього радника є в найбільш успішних системах освіти світу. Такі фахівці допомагають визначити сильні сторони учнів і учениць та надають їм рекомендації про найбільш “природовідповідні напрями діяльності”.

Крім того, для школярів і школярок у 9 класі проводитимуть спеціальні тестування, які дадуть змогу збоку поглянути на вміння, зацікавлення й бажання дитини.

“В Україні понад 85% підлітків намагаються вступити до закладів вищої освіти. Чи це приносить і гарантує їм щастя? Ні. Дехто з них, вступивши до коледжу й отримавши там професію, могли б реалізувати себе значно краще”,  пояснила Лілія Гриневич.

Вона також розповіла, що є багато випадків, коли діти, які були “не дуже успішні в школі”, ішли в професійний коледж або в заклад фахової передвищої освіти й “розквітали” там.

“У нас завжди вважалося, якщо дитина пішла в професійно-технічну освіту, вона вже ніколи не матиме шансу вступити в університет. Нам треба зняти цю скляну стелю перед дітьми”, – резюмувала Лілія Гриневич.

У МОН раніше розповіли, що кар’єрні радники також допомагатимуть учням і ученицям після десятого року навчання обрати ті предмети, які вони б хотіли вивчати в 11-х й 12-х класах.

Чтайте також:  Методичні рекомендації обсягом 194 аркушів - рекорд бюрократії гідний занесення в Книгу рекордів Гіннеса

Джерело.


Повернутись вверх