facebook

Чи може адміністрація ЗДО просити батьків “забирати дитину з ООП після обіду, бо вона заважає іншим?

Чи може адміністрація ЗДО просити батьків “забирати дитину з ООП після обіду, бо вона заважає іншим?

Чи може керівництво садочка вимагати від батьків дитини з особливими освітніми потребами забирати сина додому після обіду, мотивуючи тим, що дитина не засинає і заважає іншим (у хлопчика РАС, 4 рівень підтримки)?

По-перше, законодавство визначає дошкільну освіту як невіддільний складник системи освіти (частина 1 статті 10 Закону України “Про освіту”). Також цей закон називає метою дошкільної освіти “забезпечення цілісного розвитку дитини, її фізичних, інтелектуальних і творчих здібностей шляхом виховання, навчання, соціалізації та формування необхідних життєвих навичок” (частина 1 статті 11 Закону).

Тобто, увесь час перебування дитини в садочку спрямований на досягнення цієї мети – цілісного розвитку дитини, з урахуванням її можливостей та здібностей. Окрім цього, освітній процес у садочку – це не лише заняття: “У закладі дошкільної освіти освітній процес включає розвиток, виховання, навчання його вихованців і відбувається відповідно до освітньої програми (пункт 26 Положення про заклад дошкільної освіти).

По-друге, інклюзивна освіта спрямована на те, щоб зусиллями лікарів, педагогів та вихователів допомогти дитині з особливими освітніми потребами отримати такі ж можливості для освіти та розвитку, як і в решти дітей: “Інклюзивне навчання здобувачів освіти базується на принципах недискримінації, врахування багатоманітності людини, ефективного залучення та включення до освітнього процесу всіх його учасників (частина 1 статті 20 Закону України “Про освіту”).

Чтайте також:  МОН дало рекомендації щодо викладання предметів у школах у 2024/2025 навчальному році

Крім того, саме батьки мають вирішувати, чи забирати дитину із садочка раніше, чи залишати на весь робочий час: “За бажанням одного з батьків або іншого законного представника дитини в закладі дошкільної освіти дитина може перебувати цілодобово, протягом дня або короткотривало (неповний день)” (пункт 19 “Положення про заклад дошкільної освіти”).

Отже, вимогу забрати дитину з особливими освітніми потребами із закладу дошкільної освіти через причину “заважає іншим дітям” можна розцінювати як дискримінацію за станом здоров’я. 

Джерело.


Повернутись вверх