facebook

Чи потрібна згода батьків учнів на обробку персональних даних?

Чи потрібна згода батьків учнів на обробку персональних даних?

Відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти» 16.04.2018 № 367 (із змінами від 20.05.2024, які набрали чинності‼️01.08.2024 р.) для зарахування дитини до закладу освіти подається:
✅заява, у якій зазначаються відомості про серію, номер (за наявності) та дату видачі:
✅свідоцтва про народження дитини або документа, що посвідчує особу повнолітнього вступника, який має намір здобувати загальну середню освіту;
✅медична довідка;
відповідний документ про наявний рівень освіти (за наявності);
✅висновок про комплексну (чи повторну) психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини (за наявності та за бажанням);
✅довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (за наявності та за бажанням).
Зарахування та відрахування учнів із закладів освіти здійснюється виключно з використанням програмно-апаратного комплексу «Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту» (АІКОМ) або Порталу Дія, або з використанням освітніх інформаційних систем, що мають налагоджену електронну взаємодію з АІКОМ.
Обробка персональних даних в АІКОМ здійснюється з метою забезпечення права людини на освіту та ‼️не потребує окремої згоди згідно із Законом України «Про захист персональних даних».
Отже, керуючись вищевикладеним:
1. Згода батьків (законних представників) учнів на обробку персональних даних не потрібна.
2. Законом України «Про захист персональних даних» обробка даних про фізичну особу здійснюється без згоди суб’єкта персональних даних у тих випадках, в яких мова йдеться про реалізацію права людини. У даному випадку – права на отримання повної загальної середньої освіти.
3. Подавши заяву про зарахування дитини до закладу освіти, батьки (законні представники) фактично погодилися на обробку персональних даних.
З повагою – юрист Лілія Орел

Чтайте також:  Вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі й незаконні – Служба освітнього омбудсмена

Джерело.


Повернутись вверх