facebook

Не можна давати в школі “економічну і фінансову грамотність” замість математики і природничих наук

Не можна давати в школі “економічну і фінансову грамотність” замість математики і природничих наук

Автор: Володимир Саркісян, сучасний український письменник, журналіст й хімік-токсиколог, колишній судмедексперт

Друзі, ну не можна давати в школі “економічну і фінансову грамотність” чи там “основи менеджменту” замість математики і природничих наук.

Про яку економіку йдеться, якщо ви не навчилися в школі оперувати великими числами, якщо ви не уявляєте собі, чим мільйон відрізняється від мільярду і наскількі цей мільйон більший за 10 тисяч? Ну як ви без логарифмів і степеневих функцій розумітимете графіки у звітах Всесвітнього банку чи ЕБРР? Які висновки ви зможете робити з біржових трендів?

Як ви купуватимете на біржі акції нафтопереробних підприємств, якщо ви геть не розумієте, що для переробки нафти на пальне потрібна ще купа процесів, а в якомусь Конго чи у Гвінеї-Бісау для них тупо бракує матеріалів і спеціалістів? Та й чим Конго відрізняється від Тонга — теж уявляєте слабо?

 

Про який менеджмент мовиться, якщо єдине, що ви знаєте про холодильник, — що всередині холодно і лампочка світить? Так і будете солону воду морозити? Як ви уявлятимете собі логістику без поняття ККД рефрижератора? Та хрін із тим рефрижератором! Як ви уявляєте власний тайм-менеджмент, якщо плутаєтеся у простішому питанні часових поясів? Ага-ага, “тепер взимку темнітиме раніше”.

Чтайте також:  Змінився графік шкільних канікул: коли у цьому навчальному році відпочиватимуть учні?

Як без базових знань із бології та хімії ви збираєтеся просто обирати собі косметику, харчові добавки чи фільтри для води? Так як зараз? За рекламою? Ну і так можна, якщо вас не цікавить тривалість вашого життя. Можна навіть мити унітаз кока-колою, замість призначеного для цього гелю. Чом ні? Дорого, пафосно і абсолютно нешкідливо. Нешкідливо для зарази і для бруду.

Ні, в освіті не можна йти шляхом найменшого спротиву. Бо завтра ви питатимете: а де ж наші дрони? Чому в нас немає власних ракет? Хто просрав космічну програму? Не все можна вирішити грошима. Повірте. Он, Гройсман навіть 13 пенсію запровадив, а обрали не його, а абсолютно непритомних кретинів без базової освіти, із дипломами “менеджерів” і “юристів-турагентів”. Саме тих, кому в школі не давалися митоз, ковалентний зв’язок, теорема Фалеса і закон Гука. Їм-от косинуси без потреби. Так само як і закони економіки.

Джерело.


Повернутись вверх