facebook

Наказ МОН, який позбавив аспірантів-контрактників відстрочки від мобілізації, визнали недійсним

Наказ МОН, який позбавив аспірантів-контрактників відстрочки від мобілізації, визнали недійсним

Спеціальний наказ міністра освіти Оксена Лісового, яким він позбавив аспірантів-контрактників права на відстрочку від мобілізації, визнали недійсним. Таке рішення винесла Державна регуляторна служба (ДРС).

Про це йдеться у відповідному документі регулятора №2886/20-24 від 19 липня 2024 року. Міністерство юстиції найближчим часом має скасувати цей наказ.

ДРС визнала наказ МОН протизаконним на підставі того, що його положення порушують кілька міжнародних договорів та угод, ратифікованих Україною. Зокрема, ці положення обмежують право на освіту, а також не забезпечують вимоги щодо рівності та недискримінації та не дотримуються принципів пропорційності та обґрунтованості обмежень в умовах воєнного стану.

За інформацією ЗМІ, поштовхом для ДРС розглянути питання щодо наказу Лісового стало звернення від ГО “Молодіжна правозахисна агенція” до голови уряду Дениса Шмигаля. Також до державного регулятора звернулися “Об’єднання студентських самоврядувань” та “Спілка ректорів закладів вищої освіти”.

У своїх зверненнях студентські спільноти та освітяни наголошували, що дії керівництва Міносвіти порушують Конституцію та закони України, що може призвести до відтоку науковців і звільнення працівників навчальних закладів. Вони також попереджали, що рішення МОН спричинить відтік молодих науковців за кордон, буде втрачено позабюджетне фінансування.

Чтайте також:  В Україні мають припинити розглядати освіту як пільгу – експертка

Джерело.


Повернутись вверх