facebook

Шкільні знання на 80% не підходять вишам: Співаковський вказав на серйозну проблему освіти в Україні і запропонував рішення

Шкільні знання на 80% не підходять вишам: Співаковський вказав на серйозну проблему освіти в Україні і запропонував рішення

В українських школах дітей не навчають базовим навичкам, а знання на 80% не підходять закладам вищої освіти. На цьому зауважив український освітній експерт Володимир Співаковський. Він підкреслив, що школярі часто не знають, як писати конспект, виділяти думки професорів, працювати з джерелами тощо.

Освітянин дивується, чому університети не цікавляться тим, наскільки підготовлені абітурієнти при вступі. Про це Співаковський написав у Facebook.

“Мало того, що шкільні знання відсотків на 80% вишу не підходять. Так ще й базових навичок у школі не вчать. Наприклад, як писати конспекти? Як виділяти розумні думки професорів? Як поглинати величезні масиви інформації? Як працювати із джерелами? Як не піддаватися плагіату? Як визначати головне у тому, що потрібно вивчити? Як готуватися до іспитів – весь семестр чи останні три ночі? Дивна справа – вуз взагалі не бере участі у тому, яку продукцію йому постачають”, – написав освітній експерт.

Він ділиться, що на думку багатьох, замовником шкільної освіти є держава. А дехто додає ще батьків, які мають платити за навчання. Однак, за словами Співаковського, всі забувають про головного і безпосереднього споживача – заклад вищої освіти. Адже, саме до нього прямують випускники шкіл.

Чтайте також:  В Україні мають припинити розглядати освіту як пільгу – експертка

“Скажіть, а наскільки підходить університетам продукція у вигляді абітурієнтів, якими школи постачають університети? Ніяк не підходить, вони спочатку взагалі несумісні, як двері в отворі вікна”, – каже педагог.

Він зауважує, що університет, як головний замовник кадрів, які будуть навчатися у ньому, має ставити школам технічні завдання щодо підготовки фахівців. Крім того, необхідно перевіряти чи дотримуються заклади освіти визначених правил.

Джерело.


Повернутись вверх