facebook

Не будуть готові: освітній омбудсмен назвав головну проблему початку навчального року в серпні

Не будуть готові: освітній омбудсмен назвав головну проблему початку навчального року в серпні

Українські школярі та їхні батьки можуть бути не готовими до початку навчального року в серпні, адже значна частина сімей планує відпустки й оздоровлення школярів саме на цей місяць. За словами уповноваженого із захисту освітніх прав Сергія Горбачова, якби рішення про перенесення старту уроків було ухвалено у квітні-травні, то, можливо, більшість родин змогла скорегувати свої плани.

Про це Горбачов написав у Facebook. Він також назвав й інші виклики, з якими можуть зіткнутися учасники освітнього процесу.

Зокрема, не менш важливою проблемою можуть стати відпустки педагогів, які тривають 56 днів. Адже, зазвичай, вчителі ще працюють у червні, тож виходять із відпочинку у середині серпня. Проте кожній школі потрібен час на підготовку до навчального року. В разі, якщо уроки почнуться раніше, працівники освіти не матимуть такого часу. Тож частину предметів можуть не викладати для учнів.

Водночас, згідно з законодавством, вчителів не можна відкликати раніше з відпустки. Це можна зробити лише:

  • для відведення стихійного лиха;
  • через виробничу аварію або негайне усунення її наслідків;
  • для відвернення нещасних випадків;
  • через простій;
  • з огляду на закриття або псування майна підприємства, установи, організації.
Чтайте також:  Коли осінні канікули в школах та які регіони України відмовились від них у 2024 році. Ексклюзив

Проте у такому випадку працівник має надати згоду для відкликання його з відпустки, а початок навчального року під ці причини не підпадає.

“Відкликати раніше – це порушити трудове законодавство. Така сама норма міститься у статті 12 Закону України “Про відпустки”. Громади, заклади освіти й педагоги не мають часу для підготовки до початку навчального року раніше ніж 1 вересня. У частині закладів освіти тривають ремонтні роботи, які планують завершити у серпні, а потім заклад освіти необхідно підготувати до приймання дітей. Прискорити ремонтні роботи здебільшого неможливо, враховуючи нестачу працівників будівельної галузі в умовах воєнного стану”, – йдеться у поясненні.

Крім того, для того, аби зʼясувати, чи потрібно починати навчальний рік раніше, громадам і закладам освіти необхідно провести опитування серед батьків. А нині його робити запізно, запевняє Горбачов. Водночас тривалого процесу вимагає оформлення документів напередодні початку занять. Тож не всі школи можуть внести необхідні зміни до серпня.

Освітній омбудсмен зауважив, що вчасне ухвалення рішень та комунікація з освітянами відіграє важливу роль. Водночас важливо дотримуватися прав учасників освітнього процесу.

Джерело.


Повернутись вверх