facebook

Освітній омбудсмен: правових підстав розпочинати новий навчальний рік раніше, ніж 1 вересня немає

Освітній омбудсмен: правових підстав розпочинати новий навчальний рік раніше, ніж 1 вересня немає

Поки що правових підстав розпочинати новий навчальний рік раніше, ніж 1 вересня немає. Під час дії воєнного стану тривалість навчального року, дата його початку або закінчення визначаються  Кабінетом Міністрів України

Про це для “Еспресо.Захід” повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Чи реально розпочати навчальний рік раніше, аніж 1 вересня: відповідь освітнього омбудсмена

Законом України No 2315-IX від 19.06.2022, що регулює окремі питання освітньої діяльності в умовах воєнного стану” встановлено, що під час дії воєнного стану дати початку та закінчення, а також тривалість навчального року визначає уряд, пояснив освітній омбудсмен.

“Станом на зараз постанови Кабінету міністрів, яка регулює початок та кінець 2024/2025 навчального року ще не видано, тому поки що правових підстав розпочинати новий навчальний рік раніше 1 вересня немає”, – наголосив Горбачов.

За його словами, рішення про початок навчального року у серпні, можливо, правильне, але громадам мали дати свободу вибору раніше, ухваливши відповідну постанову Кабінету міністрів України. Лише після ухвалення цього документа громада може прийняти рішення щодо початку та завершення навчального року і канікул.

“Якщо умовно сьогодні вийде така постанова Кабінету Міністрів України, то розпочати навчальний рік раніше мало реально, оскільки є обмеження в часі щодо підготовки до навчання та певні причини, які не дозволяють це зробити: у частині шкіл йдуть ремонти, педагоги та батьки у відпустках, діти на оздоровленні”, – пояснив освітній омбудсмен.

Чтайте також:  В Україні знову всерйоз заговорили про навчання влітку: як довго вчитимуться школярі в наступному році?

Крім того, як зазначає Горбачов, якщо навчання і буде організовано, до нього не зможуть приєднатися усі діти, оскільки не всі батьки можуть приводити дитину з 19 серпня до школи.

“Для організації освітнього процесу у серпні необхідно завчасно проводити опитування серед батьків. А це вже робити запізно”, – йдеться у відповіді для “Еспресо.Захід”.

Викликати освітян із відпустки заборонено законами

Ще один момент, який може виникнути після рішення Львівської міської ради раніше розпочати навчання – порушення прав освітян. Переважна більшість педагогів мають відпустку 56 днів, і чимало з них перебувають у відпустці до кінця серпня.

“Також згідно зі статтею 79 Кодексу законів про працю України відкликати із відпустки можна лише: для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного; усунення їх наслідків; для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування; майна підприємства, установи, організації; згода працівника”, – пояснив освітній омбудсмен..

Така сама норма міститься у статті 12 Закону України “Про відпустки”.

Більш ранній початок навчального року під ці причини не підпадає, якщо лише не оформити все по добровільній згоді усіх працівників навчальних закладів.

Тобто відкликати раніше з відпустки означає порушити трудове законодавство, а тоді можливі скарги, перевірки, суди тощо”, – підсумував Сергій Горбачов.

Чтайте також:  Коли чекатиме дітям канікул: як проходитиме навчання у школах цього року

Що було раніше

У Львові на нараді директорів Львівської МТГ вирішили розпочати навчання у школах 19 серпня. аргументували таке рішення надзвичайно складною ситуацією з електроенергією. Таким чином у львівській мерії хочуть гарантувати повноцінний шкільний навчальний рік. У разі повного блекауту всі львівські школи стануть цілодобовими пунктами незламності.

Джерело.


Повернутись вверх