facebook

Винагорода для вчителів: за що освітяни отримають премію у 2024 році

Винагорода для вчителів: за що освітяни отримають премію у 2024 році

Українські вчителі можуть розраховувати не лише на основний оклад, але й на додаткові винагороди за свої зусилля та досягнення
В Україні вчителі мають можливість отримувати не лише базову заробітну плату, але й різноманітні надбавки, доплати та премії. Це дозволяє підвищити мотивацію та винагородити їх за особливі досягнення в професійній діяльності.

Про це йдеться на сайті Освітнього омбудсмена.

За що вчителям надають премії
Пункт 4 статті 57 Закон “Про освіту” визначає, що за видатні трудові заслуги педагоги можуть отримувати державні нагороди, премії, знаки, грамоти та інші види морального та матеріального заохочення.

Кодекс законів про працю України (пункти 143 та 144) дозволяє заохочення працівників, визначені правилами внутрішнього трудового розпорядку, затвердженими трудовими колективами.

Кожен заклад освіти розробляє власне Положення про преміювання, яке визначає порядок і критерії виплати премій, що залежать від особистого внеску працівника. Премії можуть виплачуватися за результатами роботи за певний період, до державних та професійних свят, ювілейних дат тощо.

Так, вчителям найчастіше передбачається грошова винагорода за такі заслуги як:

високу якість проведених уроків, використання новітніх технологій у навчальному процесі, активну участь у суспільному житті закладу освіти, ефективну роботу з батьками та інше;
підготовку учнів-переможців олімпіад, конкурсів та наукових змагань;
перемога та участь у професійних конкурсах педагогів;
участь у створення підручників, навчально-методичних посібників та інших засобів навчання.
Який розмір премій
Преміювання вчителів здійснюється в межах фонду заробітної плати на поточний бюджетний рік. Розміри грошової винагороди не обмежуються максимальними показниками, що надає можливість закладам освіти гнучко підходити до винагороди працівників. Це визначено в пункті 53 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти.

Чтайте також:  "Нема грошей? Не пхайтеся у профільну освіту!" В Івано-Франківську ученицю вигнали з ліцею через "порушення дрес-коду": влада відреагувала

Отже, кожен заклад освіти може шляхом колективних переговорів визначити власні критерії для нарахування премій та внести їх до Положення про преміювання, яке є частиною колективного договору.

Джерело.


Повернутись вверх