facebook

Іспит з гри на скрипці варто зробити обов’язковим для всіх (сарказм)

Іспит з гри на скрипці варто зробити обов’язковим для всіх (сарказм)

Якщо скрипалі для вступу складають обов’язкову математику, то нехай математики складають музику.

І знову про «математиків» та «гуманітаріїв». У розпал вступної компанії пишу як учасник цієї вступної компанії з боку педагогів. І саме в творчо-гуманітарному виші.

Що важливо зрозуміти? Величезна навала абітурієнтів з надзвичайно розвиненим математикою мозком.

Я не іронізую. Ці діти в мене дійсно викликають повагу. Вони не просто подолали математичну складову НМТ, а й подолали її з високими балами. Це заслуговує на повагу.

Трішечки, правда, псують картину дещо менші успіхи більшості цих дітей у суто мистецький царині. Але хто сказав, що творчі виші – це про творчість?

І вже не десятки, а сотні і тисячі талановитих по-справжньому музикантів, акторів, художників, у яких навіть найвищий і заслужений бал з творчого конкурсу не перекриває височезні здобутки інших в суто математичній царині. І сльози, сльози, сльози.

А далі два варіанти. Чи пошук вишів, які завдяки комерційній складовій можуть дещо пом’якшити «математичний удар», чи навчання в мистецьких вишах Франції, Польщі, Чехії, Німеччини та інших країнах, де про математику у скрипаля і не запитають.

Чтайте також:  Через "50-річних аспірантів" ми могли залишитись без справжніх науковців, - Лісовий

Воно, звичайно, під час війни і не така вже важлива, здається, тема. Ну і що з того, що бюджетні копійки на навчання підуть не талановитим, а тим, у кого з математики бали вищі? Кому зараз це цікаво?

І зразу зазначу. Математику люблю і поважаю. Але вважаю, що гра на скрипці розвиває людину не менше, ніж математичні задачі.

Тому пропоную іспит з гри на скрипці зробити обов’язковим для всіх. І не треба криків, що майбутнім математикам чи фізикам це перекриє дорогу до навчання. Захочуть – навчаться грати.

Чи не зможуть? Оце і є основним питанням…

Автор: Олександр Мірошниченко, актор, режисер, драматург.

Джерело.


Повернутись вверх