facebook

“Нам доведеться кидати українську школу” – мелітопольці обурені скасуванням популярних форм навчання

“Нам доведеться кидати українську школу” – мелітопольці обурені скасуванням популярних форм навчання

В українському уряді готуються ухвалити рішення, яке може закрити можливість дистанційного навчання для багатьох школярів. Багатьом мелітопольським школярам доведеться залишити навчання.

У новому навчальному році уряд планує скасувати екстернат і сімейну форму навчання. Саме ці два способи здобуття української освіти обирали мелітопольські діти, які виїхали за кордон або продовжують навчатися в окупації.

Вони передбачали самостійне опанування матеріалу, з атестацією раз або два на рік. У такий спосіб діти могли не втрачати зв’язку з рідною країною й отримували українські документи про освіту.

Тепер екстернат збираються скасувати і зробити обов’язковим для всіх дітей відвідування онлайн-уроків у кількості 8 годин на тиждень.

Відповідно до змін у законодавстві щодо здобуття загальної середньої освіти в умовах воєнного стану школи впроваджують новий формат навчання відповідно до чинного законодавства.

Діти, які навчаються в закордонних школах, мають обов’язково приєднуватися на уроки українського компонента (8 уроків на тиждень).

Для атестації за семестр (рік) такі учні оцінюються з предметів українського компонента (Історія України, Укр. мова, Укр. літ, Географія, Захист України) обов’язково, – такі повідомлення розсилають батькам дітей, які дистанційно продовжують навчатися в українських школах.

Чтайте також:  Українські школярі вчитимуться по-новому: коли розпочнеться навчальний рік

Фактично це означає, що дітей витісняють з українських шкіл. При навчанні за кордоном або в окупації практично неможливо бути присутнім на уроках у такій кількості.

“Абсолютно незрозуміло, як це здійснити на практиці. Моя дитина навчається в німецькій школі з 7.30 до 16-17 години. У неї є репетитори, з якими вона займається онлайн. Чим потрібно пожертвувати, щоб відвідувати онлайн-уроки, я не знаю. За такого розкладу доведеться українську школу кидати”, – каже мешканка Мелітополя Олена, яка вже третій рік живе з дитиною в Німеччині.

“Моя донька, попри всі труднощі, два роки продовжувала навчання в мелітопольській школі на сімейній формі. Вона складала іспити й отримала свідоцтво про закінчення 9 класу. Ми планували продовжувати навчання далі, але тепер це неможливо. Вона просто не зможе бути присутньою на уроках. Враховуючи, що в Європі навчання в середній школі обов’язкове для всіх дітей, вибір очевидний”, – коментує наша землячка Надія.

“Ми перебуваємо в окупації і моя дитина продовжує навчання в українській школі онлайн. Уникнути відвідування місцевого навчального закладу ми не можемо. Але ми плануємо виїжджати і тому розраховували отримати український атестат у школі, в якій він навчався з першого класу. Як цей буде тепер, абсолютно незрозуміло”, – обурюється мешканка Бердянська Лариса.

Чтайте також:  Лісовий назвав середню зарплату вчителя в Україні...

Проєкт наказу “Про затвердження порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в державних, комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні” набув неабиякого резонансу в суспільстві.

Про невідповідність цього проєкту чинному законодавству виступила ціла низка громадських організацій та правозахисників.

Зокрема, Асоціація міст України звернулася з офіційними листами до представників таких органів вищої влади:

Міністра юстиції Дениса Малюську. У листі від 14.06.2024 №5-443/24 АМУ висловила конкретні застереження щодо проєкту як такого, що порушує норми Конституції України та норми чинного законодавства, і попросила не проводити його юстування. Також Міністру було надіслано лист від 20.06.2024 №5-458/24, в якому АМУ зверталася з проханням надати для ознайомлення редакцію документа, направленого для проходження процедури юстування, та, за можливості, надіслати відгук спеціалістів Мін’юсту на вищезазначений проєкт.
Голові Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергію Бабаку. У листі від 28.06.2024 №5-484/63/24 АМУ виклала суть проєкту наказу та наголосила на тому, що деякі положення потягнуть за собою суттєве скорочення учнівського контингенту та працівників шкіл розташованих, насамперед, у прифронтових регіонах. Також АМУ попросила допомоги в захисті освітян та недопущенні знищення української освіти в територіальних громадах, які потерпають від російської агресії.

Чтайте також:  Вчителі отримуватимуть 80% зарплати: які зміни готує МОН для освітян

Також на сайті Кабінету Міністрів України з’явилася петиція із закликом скасувати наказ Міністерства освіти і науки України про затвердження порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних школах в умовах воєнного стану.

Згідно з платформою на сайті уряду, петицію було подано 8 липня, станом на 10 липня вона набрала необхідні для розгляду 25 тис. голосів.

“З метою недопущення порушення прав дітей на освіту, особливо дітей, які постраждали від агресії Росії, та мають статус ВПО відповідно до ч. 5 ст. 21 закону України “Про Кабінет Міністрів України” прошу скасувати наказ Міністерства освіти і науки України “Про затвердження порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні” №850 від 13.06.2024 року”, – ідеться в тексті петиції.

Автор петиції вважає, що цей порядок містить численні порушення Конституції та інших законів України, а також запроваджує нерівні, дискримінаційні умови для здобуття освіти та антиконституційні обмеження прав дітей зі статусом внутрішньо переміщених осіб на освіту.

Джерело.


Повернутись вверх