facebook

Зарплати вчителів: чи зростуть доходи освітян у 2024 році

Зарплати вчителів: чи зростуть доходи освітян у 2024 році

Українським вчителям мали переглянути розмір заробітньої плати два рази, однак не всі плани 2023 року були реалізовані
В Україні заробітна плата вчителів не переглядалася декілька років через початок повномасштабної війни. Проте у 2023 році було анонсоване підвищення оплати праці вже з 1 січня 2024-го. Та чи відбулося це насправді, і чи очікується подальше підвищення грошової винагороди за працю?

Редакція сайту Новини Pro вирішила розібратися з цим.

Як змінилася зарплата вчителів
Українські вчителі тривалий час очікували на підвищення заробітної плати. У Міністерстві освіти і науки заявляли про намір збільшити оплату праці та скоротити кількість надбавок та доплат, оскільки це ускладнює процес нарахування зарплат.

Так, у 2023 році прем’єр-міністр України Денис Шмигаль оголосив про плановий перегляд розміру зарплати для вчителів. Цей процес мав відбуватися у 2024 році, його поділили два етапи, у рамках зростання мінімальної зарплати:

з 1 січня – підвищення на 10% (до 3 195 гривень);
з 1 квітня – додаткове підвищення на 12% (до 3 600 гривень).
Зростання базового окладу педагогів було передбачено у Пояснювальній записці до проєкту Державного бюджету України на 2024 рік.

Також перегляд грошової винагороди вчителів за працю було закладено в проєкті постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери”.

Чтайте також:  Лісовий назвав середню зарплату вчителя в Україні

Однак, Кабмін ухвалив проєкт з деякими змінами, а саме: “Посадові оклади (тарифні ставки) з 1 січня 2024 р. розраховуються, виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду 3 195 гривень”.

Уряд ухвалив відповідну постанову зі змінами й скасував пункт про встановлення посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС у розмірі 3 600 гривень з 1 квітня 2024 року.

Тобто, друге підвищення заробітної плати педагогам у поточному році не передбачалося.

Як зазначають вчителі на різних Інтернет-платформах, деякі надбавки все ж прибрали. Це викликало обурення, адже окрім базової ставки заробітної плати, надбавки та доплати складають значну частину доходу.

Чи буде надалі підвищуватися зарплата вчителів
У 2024 році не передбачається додаткових переглядів заробітної плати вчителів. Ймовірно, що наступне підвищення оплати праці педагогам відбудеться вже у наступному 2025 році.

Джерело.


Повернутись вверх