facebook

У МОН пояснили скасування дистанційного навчання для дітей-ВПО: що це означає

У МОН пояснили скасування дистанційного навчання для дітей-ВПО: що це означає

У Міністерстві освіти та науки пояснили нещодавній наказ №850, в якому йдеться про можливе скасування дистанційного навчання для дітей з числа внутрішньо переміщених осіб.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на роз’яснення на сайті МОН.

Що цьому передувало
У мережі почали з’являтися повідомлення про проєкт наказу № 850 “Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні”.

За чутками, які поширювалися, документ мав на меті скасувати дистанційну форму навчання, що впливає на дітей з-поміж ВПО та тимчасово окупованих територій.

На сайті Кабміну створили петицію скасування ухвалення наказу № 850. Вона набрала потрібні 25 000 голосів всього за два дні.

У МОН дали пояснення
У відомстві наголошують, що наказ не затверджений і чинності ще не набрав.

Наразі команда МОН опрацьовує наказ з центральними органами виконавчої влади, обласним департаментам освіти та науки й іншими установами. Після цього до проєкту наказу внесуть зміни й передадуть його на затвердження.

Крім того, у Міносвіти працюють над програмою підтримки вчителів, створенням кадрового резерву вчителів з виплатою середньої заробітної плати й підготовкою їх для роботи на деокупованих територіях. А також над порталом вакансій учителів та індивідуальним супроводом кар’єрними консультантами.

Чтайте також:  Лісовий розповів, вчителів яких предметів не вистачає у школах

Ще одне важливе питання, яке порушує наказ, це повернення дітей до очного навчання. Ця програма називається “Школа офлайн”.

“Ми розуміємо, що дистанційна освіта залишиться однією з форм навчання, тому ще одна наша ціль – впровадження якісної дистанційної освіти, яка відповідає потребам кожної категорії учнів: діти на ТОТ, діти за кордоном та діти, які не мають доступу до очної освіти”, – йдеться в роз’ясненні МОН.

Таким чином дистанційну форму освіти не скасовують, а навпаки покращують з урахуванням всіх викликів і потреб.

Для дітей, які навчаються дистанційно і не мають доступу до очної освіти, будують укриття та забезпечують їх автобусами для підвезення до шкіл з укриттям.
Для дітей зі статусом ВПО і школярів за кордоном якість освіти, соціалізація на новому місці та можливість здобувати українську освіту без додаткового навантаження в іноземних школах – пріоритет.
Для дітей на ТОТ – створити безпечні умови та зберегти зв’язки з українською системою освіти.
Однак у МОН наголошують, що очна освіта все-таки є більш ефективною.

“Дистанційна освіта не може бути довгостроковою стратегією для держави. Як показують міжнародні дослідження, очна освіта – це можливість ефективніше та якісніше здобувати не лише знання в конкретних дисциплінах, а й поглиблювати м’які навички”, – зазначають у відомстві.

Чтайте також:  Яку максимальну кількість годин педагогічного навантаження може виконувати вчитель за основним місцем роботи...

Джерело.


Повернутись вверх