facebook

Списки зі студентами передадуть у ТЦК: чи мають виші на це право

Списки зі студентами передадуть у ТЦК: чи мають виші на це право

Така передача списків є обов’язковою і законною.
Українців турбувало повідомлення Волинської обласної військової адміністрації про те, що університети передають дані про відрахованих студентів до ТЦК СП. Люди почали цікавитися, чи мають університети таке право і на яких підставах це робиться.

Адвокат Оріся Швець пояснила, що це дійсно законно. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, всі державні органи, підприємства та організації зобов’язані повідомляти ТЦК та СП про прийняття на роботу або звільнення працівників, а також про відрахування студентів протягом 7 днів після цих подій. Ця вимога діє з 30 грудня 2022 року.

Швець зазначила, що ситуація з передачею даних про відрахованих студентів не є новиною, оскільки ця обов’язковість існує вже майже рік. Однак, тільки нещодавно ця інформація почала активно поширюватися у новинах, і можливо, що навчальні заклади лише зараз почали більш активно дотримуватися цього правила.

Адвокат підкреслила, що передача таких списків є повністю законною і навчальні заклади просто виконують свої зобов’язання перед державою. Тому студенти, які потрапили до цих списків, не мають підстав для звернення до суду проти університетів. Працівники цих установ просто виконують свої обов’язки і дотримуються встановлених правил військового обліку.

Чтайте також:  Через "50-річних аспірантів" ми могли залишитись без справжніх науковців, - Лісовий

Також адвокат нагадала, що для переселенців без військового квитка існують певні процедури, з якими вони можуть ознайомитися для розв’язання своїх питань. Таким чином, передача інформації про відрахованих студентів до ТЦК СП є законною практикою, яка вже тривалий час існує в Україні, хоча широкій громадськості вона стала відома лише нещодавно.

Джерело.


Повернутись вверх