facebook

Під час відпустки працівник захворів: умови оплати лікарняного

Під час відпустки працівник захворів: умови оплати лікарняного

Статтею 4 Закону України «Про відпустки» встановлено відповідні види відпусток для працівників.

Чинним законодавством дозволено переносити щорічну відпустку та додаткову відпустку на дітей. Тобто, якщо працівник відкрив лікарняний у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю під час знаходження у щорічній відпустці (ст.11), або у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами (ст.17, ст.20) цього закону), роботодавець зобов’язаний продовжити або перенести відпустку на інший період.

Звертаємо увагу, що інші види відпусток зазначені в ст.4 Закону України «Про відпустки», під час перебування працівника на лікарняному не переносяться і не продовжуються.

У випадку хвороби працівника та відкриття листка з тимчасової втрати працездатності, працівник повідомляє роботодавця про намір продовжитивідпустку після закінчення періоду непрацездатності або перенесення відпустки на інший період. Вимогу викладену в заяві працівника роботодавецьзобов’язанийвиконати.

Роботодавець здійснює нарахування допомоги у зв’язку з втратою працездатності, якщо листок непрацездатності має статус «готовий до сплати (виданий)». Відповідний статус листок непрацездатності набуває через сім днів після дати його закриття (п. 3 розділу II Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності), затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від  17.06.2021 № 1234.

На порталі Пенсійного фонду України, роботодавець і працівник може переглянути статус листка непрацездатності. Відповідно до п.6 наказу Міністерства охорони здоров’я України «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність» від 1.06.2021 № 1066,  тимчасово у період воєнного стану та три місяці після, якщо у лікаря, який видаватиме листок непрацездатності не буде можливості видати його в електронному вигляді, він може виписати листок непрацездатності у паперовому вигляді а роботодавець може прийняти його в роботу.

Чтайте також:  Облік дітей дошкільного та шкільного віку: як зміниться Порядок у 2024 році

Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», встановлено, що роботодавець має призначити допомогу по тимчасовій непрацездатності не пізніше 10 робочих днів з дня, коли лікарняний матиме статус виданий, а для призначення допомоги по вагітності та пологам – не пізніше трьох днів з дня видачі листка непрацездатності. Для цього роботодавець оформляє рішення про призначення або відмову у призначенні такої страхової виплати.

У випадку прийняття рішення роботодавцем про призначення страхової виплати та виплати працівнику заробітну плату за весь період відпустки відповідно до   ст. 115 КЗпП України та ст. 21 Закону України «Про відпустки»,  відпускні за календарні дні лікарняного сторнуються (утримуються), далі нараховуються лікарняні за календарні дні, зазначені в листку непрацездатності, та донараховуються відпускні за період перенесеної відпустки.

Також звертаємо увагу, що згідно з п. 3.15 «Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян», затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 року N 455, лікарняний не видається для догляду за хворою дитиною в період щорічної (основної та додаткової) відпусток, відпустки без збереження заробітної плати, відпустки для догляду за дитиною до 3-х років. У випадку його оформлення, він буде визнаний недійсним.
Відділ правового захисту ЦК Профспілки

Чтайте також:  Коли і якої тривалості надається щорічна відпустка педагогу, щойно прийнятому на посаду?

Джерело.


Повернутись вверх