facebook

Ліцеї та коледжі матимуть конкурсний відбір, а учнів обиратимуть за результатами ДПА. Що змінить реформа старшої школи

Ліцеї та коледжі матимуть конкурсний відбір, а учнів обиратимуть за результатами ДПА. Що змінить реформа старшої школи

В українських коледжах та ліцеях діятиме конкурсний відбір, згідно з яким школярі після 9-го класу складатимуть державну підсумкову атестацію (ДПА). Залежно від результатів іспиту учні вступатимуть до відповідного закладу освіти.

Про це розповів заступник міністра освіти та науки Дмитро Завгородній в інтервʼю Новій українській школі. Він зауважив, що кількість місць буде більшою, ніж прогнозована кількість вступників.

“Кількість місць у ліцеях та коледжах буде більшою, ніж прогнозована кількість дітей, які туди вступатимуть. А щодо вибору, кому в який заклад йти, то що зараз, що згодом у нас будуть популярні ліцеї та коледжі у великих містах, які матимуть конкурсний відбір. Заклади враховуватимуть результати ДПА після 9 класу та обиратимуть тих, хто має вищі бали, що теж справедливо”, – повідомив посадовець.

Він пояснює, що країна потребує більшої кількості фахівців, які швидше будуть виходити на ринок праці. Проте нині 35% випускників 9 класів обирають заклади професійної технічної освіти. Тож Міністерство освіти та науки (МОН) планує популяризувати коледжі та зробити їх більш привабливими для вступників.

Для цього, за словами чиновника, розробляється система підвищення стипендій, умов проживання, наявності сучасного обладнання, навчання директорів тощо.

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

У такий спосіб МОН сподівається збільшити кількість учнів профтехів до 45%.

Джерело.


Повернутись вверх