facebook

Заборона телефонів у школі 2024 – чи буде в Україні, яка практика у світі

Заборона телефонів у школі 2024 – чи буде в Україні, яка практика у світі

Світом крокує новий освітній тренд – у школах забороняють використання смартфонів. У Лондоні 17 шкіл вирішили відмовитися від смартфонів на тлі громадського занепокоєння “телефонним дитинством”. Ще три державні школи працюють над запровадженням цієї політики.

Аналогічні правила діють і в деяких школах у Канаді та США, і розглядаються в Угорщині. Причиною подібних обмежень їхні ініціатори називають вплив смартфонів та соцмереж на добробут і освіту дітей.

Як школи забороняють смартфони дітям та чи буде подібна практика в Україні?

Що відомо про заборону смартфонів у британських школах
У червні об’єднання 17 із 20 державних шкіл лондонського району Саутворк оголосило про відмову від використання смартфонів – через занепокоєння громадськості “телефонним дитинством”, пише The Guardian. Директори шкіл не лише хочуть обмежити використання телефонів усередині закладів, а й поза шкільними воротами. Інші три державні школи в районі працюють над запровадженням цієї політики.

Довідково! У лютому 2024 року у Великій Британії уряд дозволив школам забороняти мобільні телефони по всій Англії в рамках плану уряду з покращення поведінки в класах. За даними британського телеком-регулятора Ofcom, 97% дітей до 12 років мають власний мобільний телефон.

Використання мобільних телефонів у школах може призвести до булінгу в інтернеті та відволікання від навчального процесу.

Школи планують поширити документи про шкоду від смартфонів і соцмереж серед учнів. Серед небезпек:

  • проблеми з психічним здоров’ям;
  • залежність від екранного часу;
  • вплив на сон і концентрацію уваги;
  • доступ до неприйнятного та відразливого контенту;
  • підвищений ризик крадіжок і пограбувань.

Ми вирішили об’єднати зусилля після того, як на власні очі побачили негативний вплив смартфонів і соціальних медіа на добробут і освіту наших дітей. Хоча проблеми, які нам доводилося вирішувати, зазвичай виникали у позашкільний час, часто ця негативна поведінка проявлялася й у школі,– каже Майк Бакстер, директор академії лондонського Сіті.
Школи домовилися, що будь-який телефон, яким учень користується протягом навчального дня, буде конфіскований. Якщо телефон є звичайним мобільним телефоном – без доступу до Wi-Fi – його повернуть відносно швидко. Однак якщо це смартфоном, його не повернуть протягом тижня або доки батьки не заберуть його самі.

Чтайте також:  Вчителі в Україні заробляють менше, ніж кур’єри: чи планують підвищувати зарплати працівникам освіти

Ці заходи стосуватимуться понад 13 000 дітей в одному з районів Лондона.

Довідково! Нещодавній звіт комітету з питань освіти Палати громад Великої Британії показав, що проводити багато часу перед екраном стає все більш звичним для дітей і підлітків. Цей показник збільшився на 52% у період з 2020 по 2022 рік. Згідно зі звітом, майже 25% дітей і молодих людей використовують свої смартфони у спосіб, який відповідає поведінковій залежності.

Зараз об’єднання проти використання смартфонів дітьми діють у США, ОАЕ, Південній Африці, Австралії, Новій Зеландії, Швейцарії та Португалії. У Великобританії почастішали випадки, коли батьки об’єднуються, щоб укласти “угоди” не давати своїм дітям смартфони принаймні до 14 років.
Яка ситуація із забороною смартфонів у США
У США три штати за останній час прийняли закони, що забороняють або обмежують використання мобільних телефонів у школах, пише USA Today. Першою це зробила Флорида в 2023 році. Не всі обмеження виглядають однаково: деякі школи дозволяють учням користуватися телефонами під час обіду та в перервах між уроками, а інші забороняють будь-яке використання смартфонів всередині шкіл.

У 2024 році законодавці щонайменше восьми штатів розглядають можливість схвалити аналогічні закони. Серед штатів, які вже запровадили обмеження – Індіана, де використання телефонів обмежили під час уроків, та Огайо, де є вимога від кожного шкільного округу запровадити офіційну політику щодо використання мобільних телефонів у навчальний час.

Згідно з дослідженням Common Sense Media, підлітки отримують близько 240 сповіщень на мобільний телефон протягом дня, чверть з них – під час уроків.
Угорщина. Можна брати смартфон лише для навчання та зв’язку з батьками
Необмежене користування мобільними телефонами в школах негативно впливає на увагу та успішність учнів, заявив Бенце Ретварі, парламентський державний секретар міністерства внутрішніх справ Угорщини, посилаючись на місцеві та міжнародні дослідження ЮНЕСКО та ООН. Зараз у місцевому парламенті розглядають законопроєкт, що має на меті створити правову основу для регулювання використання мобільних телефонів у школах, повідомляє Hungary Today.

Чтайте також:  Зарплати вчителів в Україні знизяться через податки: на скільки та що планують в уряді

Перед поданням законопроєкту МВС Угорщини також провело цифрову консультацію. Більшість опитаних вчителів і директорів підтверджують необхідність регулювання використання мобільних телефонів у школах, оскільки вони відволікають учнів.

Вчителям важче викладати та утримувати увагу учнів протягом 45 хвилин на уроці, якщо учні під час уроку або навіть на перерві розмовляють по мобільному телефону,– каже Ретварі.

Водночас законопроєкт дозволяє використання смартфонів до або після уроків, а за необхідності учні можуть зв’язатися зі своїми батьками. Також смартфон можна принести на урок, якщо це потрібно для вивчення матеріалу.

Смартфони потрібні школярам. Яка ситуація в Україні
В Україні відсутні загальнодержавні обмеження користування смартфонами у школах. Але з вересня минулого року у Львові вирішили заборонити використовувати мобільні телефони у школах.

На думку керівника управління освіти Львівської міської ради Андрія Закалюка, це не лише змусить учнів зосередитися на навчанні, а й сприятиме живому спілкуванню між дітьми.

Так є в багатьох школах за кордоном, так є в багатьох приватних школах, хороших школах. І всі навчальні заклади, які це впровадили, наводять багато переваг такої ініціативи,– сказав Закалюк.

У Львівській міськраді зазначили, що про повітряну тривогу дітей повідомлять у школі, так само і дадуть знати, якщо смартфон знадобиться для процесу навчання.

На обмеження відреагували батьківські спільноти, які категорично виступили проти будь-якої заборони – телефон є засобом безпеки та швидкого зв’язку з батьками в разі надзвичайної ситуації. Після цього Управління освіти Львівської міської ради запропонувало врегулювати використання смартфонів на розсуд шкіл.

Згодом до ситуації долучився освітній омбудсмен Сергій Горбачов. В Управлінні освіти Львова разом з ним обговорили ситуацію та вирішили, що питання використання мобільних телефонів потребує врегулювання. Наразі відсутнє чітке розуміння ситуації у закладах освіти з цього питання, оскільки не проводилися відповідні моніторингові дослідження.

Чтайте також:  МОН затвердило новий професійний стандарт учителя: яких спеціальностей стосується

У класах, де відсутні надруковані підручники (п’ятий та шостий), учні постійно використовують мобільні телефони в освітньому процесі.

Учасники зборів вирішили ініціювати розробку нормативно-правового акту щодо використання мобільних телефонів у закладах освіти. Найважливішим результатом обговорення стала спільна думка, що заборона нічого не вирішить – необхідно у правовому полі розробляти правила використання мобільних телефонів, які будуть прийматися всіма учасниками освітнього процесу,– йдеться у повідомленні освітнього омбудсмена.
Що із застосунком “Мрія” в Україні
Поки в інших країнах школярам забороняють смартфони, в Україні на початку червня запустили застосунок “Мрія” для вчителів та учнів – його тестують у 40 школах. Це застосунок схожий на “Дію”, там педагоги можуть випробувати журнали, план дня, бібліотеку контенту та чати з батьками та учнями.

У сучасному світі смартфон з інтернетом — це необхідність, прокоментували 24 Каналу у Мінцифрі:

“Тож діти змалечку мають навчитися, як бути відповідальним цифровим громадянином та захищати себе від онлайн-загроз: кібербулінгу, дезінформації чи онлайн-грумінгу”.
У контексті України — це можливість зберегти безперервне навчання в умовах повномасштабного вторгнення Росії. Коли замість дзвоників лунають тривожні сирени та вибухи, класи переносяться в укриття, а частина учнів вимушено переміщається у більш безпечні міста. Потрібні рішення, що дозволять навчатися і зберігати залученість будь-де: онлайн, офлайн або гібридно,– кажуть у Мінцифрі.
Застосунок “Мрія” має стати інструментом, що зробить процес навчання більш ефективним і прозорим для всіх учасників, стверджують у міністерстві:

“На уроках діти вчитимуться, а застосунок допоможе їм керувати цим процесом, досліджувати себе у різних напрямках і змалечку розкривати потенціал”. Серед прагнень Мінцифри – зробити так, щоб “Мрія” могла конкурувати з TikTok за увагу дітей, впровадити штучний інтелект, що рекомендуватиме освітній контент.

В умовах повномасштабної війни, коли процес навчання переривається повітряними тривогами та знеструмленнями, не кажучи про безпосередню загрозу бойових дій, обмеження у комунікації школярів лише шкодитимуть. Натомість впровадження освітнього застосунку, який відволікатиме від розважального контенту та робитиме навчання ефективнішим, має покращити ситуацію.

Джерело.


Повернутись вверх