facebook

“Мама сказала, що треба”. Винницький зробив різку заяву про студентів, які навчаються заради диплома

“Мама сказала, що треба”. Винницький зробив різку заяву про студентів, які навчаються заради диплома

Заступник міністра освіти та науки Михайло Винницький, зауважує, що в Україні значна кількість вступників йдуть навчатися в університети за рішенням своїх батьків, аби отримати диплом про вищу освіту. А це, за його словами, відображається на системі загалом. Проте представники влади і освітяни не можуть змінити таку тенденцію.

Посадовець зауважує, що першопричиною освітніх проблем в країні стає суспільство, як основний замовник освіти. Адже в нього є запит на папери та дипломи, без виховання доброчесності, відповідальності, суб’єктності. За словами Винницького, нині 76% випускників продовжують навчання після школи. Про це заступник міністра освіти розповів в інтерв’ю LB.ua.

“76 % випускників шкіл ідуть у вищу освіту. Чому? Бо мама сказала, що треба. Ми – ті, хто служить суспільству (а освіта – це інститут, який служить суспільству) – не можемо сказати: вибачте, але будемо мати менше людей у вищій освіті. Це просто нереально. Тому що суспільний запит є на те, щоб був дипломчик. Інше питання, який має бути дипломчик?”, – сказав посадовець.

“Не має особа в 17 років думати про те, ким вона буде. У 17 років випускник школи має думати про одне – я хочу бути людиною. Отоді їй місце в університеті”, – додав він.

Чтайте також:  Уряд хоче дозволити приватизацію університетів. Що це означає?

Винницький пояснює, що реформа має встановлювати субʼєктність студентів та виховувати в них відповідальність за власні рішення. У такому випадку система освіти будуватиметься на виборі студента та конкуренції за нього викладачами.

Джерело.


Повернутись вверх