facebook

Ці діти з України не матимуть обов’язку відвідувати заклади освіти в Польщі з наступного навчального року

Ці діти з України не матимуть обов’язку відвідувати заклади освіти в Польщі з наступного навчального року

Поправка до спецзакону, підписана президентом Анджеєм Дудою, змінює, зокрема правила призначення соціальних виплат. Нарахування коштів залежатиме від того, чи відвідує дитина школу чи садок у Польщі. Але не для всіх.

З наступного розрахункового періоду (з 1 червня 2025 року) на соціальні виплати 800 Плюс і Dobry Start можуть претендувати тільки ті діти, які залучені до польської системи освіти, тобто відвідують польські школи або дитячі садочки.

Однак будуть винятки. Допомога призначатиметься цим категоріям дітей навіть у тому випадку, коли дитина не відвідуватиме польські заклади освіти.

Виняток становлять діти, які занадто малі для дитсадка. Ясла не є обов’язковими, тому гроші будуть виплачуватися незалежно від того, залишаються такі діти вдома чи відвідують заклад.

Зміни до спецзакону мають на меті переконати батьків з-за кордону відправляти своїх дітей до польських шкіл, оскільки деякі з них продовжують навчання онлайн в українських школах.

Як розповіла заступник міністра освіти Йоанна Муха, від початку російського нападу в польських школах навчається 145 тисяч українських учнів, а 34 тисячі малюків з України відвідують польські дитсадки.

З 1 вересня 2024 року українські діти повинні будуть обов’язково приступити до навчання у польських школах. Проте з Міністерстві освіти зазначили, що ті учні, які восени розпочинають навчання у випускному класі, не мають такого обов’язку. У відомстві пояснили це тим, що діти не матимуть можливості вивчити всю польську культуру, всю польську літературу та історію за один рік.

Чтайте також:  Зарплати вчителів в Україні знизяться через податки: на скільки та що планують в уряді

Джерело.


Повернутись вверх