facebook

Чи можуть задавати домашні завдання на літо та що зі списками літератури?

Чи повинні діти виконувати якісь завдання під час літніх канікул? Окремо питання про списки літератури на літо – чи обов’язково їх читати й, чи виставляють за це оцінки?

Якщо ми говоримо про учнів початкових класів, то законодавство забороняє давати їм домашні завдання на вихідні та канікули: “На вихідні, святкові та канікулярні дні домашнє завдання не задається та відповідно не фіксується в Класному журналі”. Це визначено додатком до наказу Міністерства освіти і науки України 07.12.2018 № 1362 “Методичні рекомендації щодо заповнення Класного журналу учнів початкових класів Нової української школи”.

Що стосується учнів середньої й старшої ланок, МОН теж рекомендує утриматися від завантаження дітей завданнями на вихідні та канікули: “Домашні завдання не рекомендується задавати на канікули, на вихідні та святкові дні” (Лист Міністерства освіти і науки України від 29.10.2007 року N1/9–651 “Стосовно використання методичних рекомендацій щодо обсягу й характеру домашніх завдань”).

Щодо списків літератури на літо, то це не є окремим видом домашнього завдання, яке б окремо оцінювалося – інструкції з ведення журналів не передбачають виставлення окремої оцінки за “прочитання літератури влітку”. Список літератури “на літо” пропонується для того, щоб учнівство могло заздалегідь прочитати ті твори, які будуть вивчатися впродовж наступного навчального року, оскільки творів багато й діти просто фізично можуть не встигнути їх прочитати під час навчання.

Чтайте також:  Це тупо стидоба: вчителька розказала про свою зарплату та звільнилася зі школи

Оцінювання прочитаного відбувається під час вивчення відповідних творів у навчальний період: “Під час такого оцінювання обов’язковим має стати: контроль за прочитанням кожним учнем програмових творів, визначення рівня засвоєння їхнього змісту та вироблення вмінь і навичок їхнього аналізу й інтерпретації, перевірка виконання усних і письмових робіт, виразне читання художніх текстів” (розділ 5 Додатку 1 до Наказу МОНУ № 1222 від 21.08.2013 року “Про затвердження орієнтовних вимог оцінювання навчальних досягнень учнів із базових дисциплін у системі загальної середньої освіти”).

Роман Бондаренко, юрист ГО “БАТЬКИ SOS”, спеціально для “Нової української школи”

Джерело.


Повернутись вверх