facebook

Чи може хтось із батьків / законних представників бути присутнім на 90 % онлайн-уроків, робити скріншоти із Zoom, записувати відео?

Чи може хтось із батьків / законних представників бути присутнім на 90 % онлайн-уроків, робити скріншоти із Zoom, записувати відео?

Законодавство України передбачає чіткий механізм відвідування уроків своїх дітей батьками чи законними представниками: “Батьки учнів мають право бути присутніми на навчальних заняттях своїх дітей за попереднім погодженням із керівником закладу освіти”. Про це йдеться в абзаці 2 частини 1 статті 25 Закону України “Про повну загальну середню освіту”.

Втім, якщо ми говоримо про дистанційну форму навчання, коли учень переважно знаходиться на території приватного помешкання, яке належить батькам учня і де вони знаходяться на законних підставах – ця норма стає досить дивною для застосування. Тобто, щоби бути присутнім на уроці, батькам не обов’язково доєднуватися до онлайн-уроку з власного акаунту, достатньо просто перебувати в одному помешканні з дитиною.

Фіксування голосу, зображення, поведінки фізичної особи за допомогою технічних засобів є збором інформації.

Збирання інформації про особу, у тому числі за допомогою технічних засобів, допускається без її згоди, зокрема, для захисту прав людини: “Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини” (частина 2 статті 32 Конституції України).

Чтайте також:  Українські школярі вчитимуться по-новому: коли розпочнеться навчальний рік

Зауважимо, що під час онлайн-уроку на екран можуть бути виведені зображення інших учнів та учениць, які знаходяться у своїх оселях, тож доречним є застосування статті, яка оберігає приватне життя особи: “Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте й сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України” (частина 1 статті 32 Конституції України).

Отже, немає підстав заборонити батькам чути й бачити те, що відбувається на уроці дитини, якщо вони не втручаються в освітній процес. Аби проводити відеозйомку чи фотографування, потрібна згода особи (осіб), яку (яких) знімають. Аудіо- чи відеофіксація протиправних дій посадових осіб, чи громадян не підпадає під обмеження щодо збирання інформації, та допускається без їхнього дозволу, оскільки є реалізацією права особи на власний захист чи захист прав дітей.

Джерело.


Повернутись вверх