facebook

Чи може директор школи ініціювати моніторинг знань за тиждень до кінця навчального року

Чи має право директор школи проводити моніторинг знань учнів 4 класу за тиждень до кінця навчального року? Зважаючи на те, що ДПА, через дію воєнного стану, скасовано.

Насамперед акцентуємо, що моніторинг – це НЕ оцінювання учнівства. Тобто за результатами моніторингу учні не отримують оцінок у журнал чи свідоцтво досягнень, бо такі дослідження проводять знеособлено. Це оцінювання стану системи освіти.

Моніторинг якості освіти – це система послідовних і систематичних заходів, що здійснюються з метою виявлення та відстеження тенденцій у розвитку якості освіти в країні, на окремих територіях, у закладах освіти (інших суб’єктах освітньої діяльності), встановлення відповідності фактичних результатів освітньої діяльності її заявленим цілям, а також оцінювання ступеня, напряму і причин відхилень від цілей”. Таке визначення моніторингу подано в частині 1 статті 48 Закону України “Про освіту”.

Згідно із законодавством, організатори (суб’єкти) моніторингу мають забезпечити:

  • “інформування учасників щодо вимог проведення моніторингу;
  • виконання учасниками дослідження завдань, розроблених згідно з Програмою;
  • дотримання етичних правил поведінки під час проведення моніторингу;
  • безпечні умови для всіх учасників дослідження під час його проведення;
  • організацію безплатної медичної допомоги за місцем проведення моніторингу (у разі потреби)” (пункт 3 розділу 5 “Порядку проведення моніторингу якості освіти”).
Чтайте також:  У школах навіть он-лайну не буде: як навчатимуться діти у разі блекауту – це кам'яний вік

У питанні, яке поставили читачі “НУШ”, не уточнено, внутрішній чи зовнішній моніторинг відбувається в закладі освіти. Внутрішній моніторинг заклад освіти проводить сам, зовнішній – будь-які органи, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, які здійснюють незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності.

Від деяких видів зовнішнього моніторингу учасник може відмовитися: “Участь закладів освіти та учасників освітнього процесу в зовнішньому моніторингу якості освіти є добровільною (крім моніторингу на загальнодержавному або міжнародному рівнях)”. Це визначено пунктом 1 розділу 5 “Порядку проведення моніторингу якості освіти”.

Наприклад, навесні 2024 року в українських школах тривав основний етап третього циклу загальнодержавного зовнішнього моніторингу якості початкової освіти (ЗЗМЯПО). У ньому взяли участь понад 12 000 учнів 4-х класів із 408 шкіл у 19 областях та Києві. Анкети заповнювали також вчителі, які навчають цих учнів.

Проведення моніторингу наприкінці навчального року цілком логічне, адже: “При визначенні термінів проведення моніторингу суб’єкт моніторингу має враховувати можливі ризики, пов’язані з надмірним навантаженням на здобувачів освіти та педагогічних працівників унаслідок збігу кількох контрольно-вимірювальних заходів (зовнішнє незалежне оцінювання, державна підсумкова атестація тощо)” (абзац 2 пункту 7 розділу 4 “Порядку проведення моніторингу якості освіти”).

Тож, так, моніторинг можна проводити за тиждень до завершення навчального року, якщо це відповідає термінам, зазначеним у програмі проведення моніторингу. Підстави для його проведення, програму, графік (відповідний наказ по закладу освіти) ви можете дізнатися в адміністрації закладу освіти.

Чтайте також:  Вчителі масово тікають з рабства, початок навчального року викрив величезну проблему

Джерело.


Повернутись вверх