facebook

Створити хороший профільний ліцей за 1 рік можна лише на папері. Готуватися потрібно було “вчора”, – Сергій Дятленко

Створити хороший профільний ліцей за 1 рік можна лише на папері. Готуватися потрібно було “вчора”, – Сергій Дятленко

У межах підготовки до запланованої на 2025-2027 рік освітньої реформи у деяких регіонах України вже припиняють набір 1-х класів до певних закладів освіти. У такий спосіб будуть створюватися ліцеї для старшокласників. Правильний підхід – починати готуватися ще “вчора”, адже це тривалий і копіткий процес.

Таку думку в інтерв’ю OBOZ.UA висловив український експерт у галузі освіти Сергій Дятленко. За задумом МОН, з 2025 року в Україні розпочнеться пілотування старшої школи, а вже з 2027-го має бути створено мережу закладів освіти згідно з цією реформою. Планується, що частина дітей навчатиметься в академічних ліцеях, а інші підуть у професійно-технічні училища.

“Готуватися потрібно було ще “вчора”. І правильно роблять ті, хто не чекає 2027 року. Бо створити хороший профільний ліцей за 1 рік можна лише на папері”, – переконаний фахівець.

За його словами, керівництву таких закладів необхідно підібрати кадри, підготувати матеріальну базу, напрацювати механізми реалізації підходів до нової освітньої діяльності. Важливо також здобути авторитет, який притягуватиме потенційних вступників.

Дятленко вважає, що наявність початкової школи чи гімназії при таких ліцеях буде дивною. Особливо якщо в населеному пункті є інші школи, що можуть безболісно перебрати на себе функції із надання базової загальної середньої освіти.

Чтайте також:  Чому в одних громадах вчителі отримують надбавки за престижність / за класне керівництво / за перевірку зошитів, а в інших – ні?

За словами експерта, проблеми з функціонуванням ліцеїв виникатимуть у двох випадках:

– коли в населених пунктах немає інших шкіл – тоді варто або будувати нову, або поєднувати гімназію з ліцеєм, щоб не довозити значну частину учнів деінде;

– там, де вже “створено культ окремої школи та її керівника, а батьки запевнили, що лише в цьому закладі їхні діти можуть навчатися” – це створить проблеми під час поетапного виведення гімназійних класів чи класів початкової школи.

 

Джерело.


Повернутись вверх