facebook

Літні канікули всього 6 тижнів: батьки в паніці, школярі у сльозах

Літні канікули всього 6 тижнів: батьки в паніці, школярі у сльозах

Українська вчителька історії Леся Хлипавка запропонувала скоротити літні канікули до шести тижнів, що викликало жваву дискусію в мережі. Вона аргументує свою пропозицію тим, що восени вчителям доводиться витрачати близько місяця на те, щоб школярі змогли згадати матеріал, пройдений у попередньому навчальному році.

Педагогиня вважає, що тривалий літній відпочинок негативно впливає на освітній процес і якість знань учнів.

У своєму дописі на Facebook Хлипавка зазначила, що довгі літні канікули були актуальні за часів СРСР, коли діти допомагали працювати в колгоспах. Тоді школярі навчалися шість днів на тиждень, що впливало на розклад канікул.

Про це повідомляє сайт Моя школа.

Натомість Хлипавка пропонує збільшити кількість канікул протягом навчального року, особливо взимку, щоб зекономити на опаленні та електроенергії. Вона також рекомендує зменшити кількість уроків на день з 7-8 до 5-6, з великою обідньою перервою, переймаючи європейський досвід.

Знання дітей страждають, і про це знає кожен вчитель, який приходить у клас 1-го вересня і витрачає десь місяць, щоб надолужити. Довгі канікули є традицією, і це вже із часів, коли дитячу працю використовували в СРСР в тому ж колгоспі, коли було найбільше роботи (разом з тим тоді було 6 днів навчання протягом навчального року), – висловлює Хлипавка.

Чтайте також:  У Міносвіти розповіли, чи рекомендуватимуть школам починати навчальний рік раніше

Довгі літні канікули потрібні перш за все вчителям, і про це треба не соромитися казати вголос та не виправдовувати все малою зарплатою. Особисто я казала і до війни і зараз – літні канікули (як у більшості європейських країн) зменшити до 6 тижнів, – додає вона.

Проте не всі українці підтримали таку ідею педагогині. Більшість із користувачів соцмережі зауважували, що в спеку проводити освітній процес важче, а уроки можуть бути і в укритті, бо діти там лише сидять в телефонах.

Джерело.


Повернутись вверх