facebook

«Дуже шкодять освіті»: в мережі запекла дискусія щодо скорочення літніх канікул удвічі

«Дуже шкодять освіті»: в мережі запекла дискусія щодо скорочення літніх канікул удвічі

Пропозиція розділила українців

Українська вчителька історії Леся Хлипавка запропонувала скоротити літні канікули до 6 тижнів, чим викликала дискусію в мережі.

За її словами, дуже тривалі літні канікули (близько 12 тижнів) навіть без війни дуже шкодять освіті.

Отож є можливість надолужити навчання за рахунок частини літніх канікул і заразом зекономити частину ресурсів взимку, зробивши навпаки більшими канікули в прохолодну пору року, коли і світловий день менший і на опалення багато витрачається.

Крім того, за словами освітянки, вчителі витрачають восени близько місяця на те, аби школярі наздогнали та згадали пройдений матеріал минулого року. Педагогиня запевняє, що тривалий відпочинок у кінці навчального року шкодить освіті учнів.

А ще Леся Хлипавка поставила риторичне запитання: чи взяла якась місцева влада на себе таку ініціативу із зміни структури навчального року, адже ніхто не забороняє це робити на місцях без наказу/рекомендацій від МОН?

До слова, пропозиція Лесі Хлипавки була реакцією на нещодавні рекомендації Міністерства освіти щодо тривалості навчального року у ЗВО, ФПО та профтехах.

Про це ми писали у матеріалі:

Навчальний рік розпочнеться раніше, додадуться суботи: важливе оновлення від Міносвіти

Чтайте також:  "Вчитися – це завжди обмежувати себе в чомусь". Сергій Захарін пояснив, чому школярі програму проходять, а знання не засвоюють

Українці по-різному відреагували на пропозицію вчительки:

Oxana Panchenko

Польща вчиться весь червень включно, Німеччина і липень. У нас аби вже з 20 травня канікули..

Наталя Вернидуб

Я проти скорочення аж так канікул. Мені не зрозуміло, чому в сховищі не можна проводити якщо не повноцінний урок, то хоча б бесіди, читання? Діти тупо сидять в телефонах.

Olha Adamenko

Я однозначно проти таких недолугих рішень. Замість того, щоб оптимізувати навчальні програми, думають, як все це розтягти в часі. Наші діти не стануть від того нáвченішими, все буде тягомотно тягтися, лише в іншу пору року. Літо- це єдина пора, коли наші діти, маючи такі складні умови, мають можливість перезавантаження.

Iryna Tkachenko

Треба спочатку порахувати скільки тягнутимуть електроенергії кондиціонери в кожному класі. Потім співставити з затратами електроенергії на опалення. А лише потім робити зміни.

Valerii Ostrovskyi

От-от. Я давно про це думав… Чому під час війни не є можливим перенести навчання із зими в літо? А натомість зимою економити ресурси… Комусь припиняться відпустки: моря, океани, закордони? Чи насправді проблемно діток «тримати» вдома взимку? Бо для багатьох батьків школа – це місце «спихання» своїх чад… І при цьому ще, звісно, повчатимуть, як їх виховувати

Чтайте також:  Знову за парти: коли почнеться новий навчальний рік 2024-2025

Раніше про розподіл канікул під час навчального року у Британії ми писали у матеріалі:

«Щоб онуки не мучились»: чи варто зменшувати літні канікули і частіше відпочивати протягом року?

Джерело.


Повернутись вверх