facebook

Вчительська зарплата $4 000? В декого так, але є нюанс

Вчительська зарплата $4 000? В декого так, але є нюанс

Інформує Всеосвіта.

Переглянувши річні платіжки вчителів ми порахували, що середня зарплата може дорівнювати $4 000, щоправда, не в місяць, а за весь рік. Проте і це ще не все, адже $4 000 в рік може бути за певних ексклюзивних умов.

Для вчителя, який працює на одну ставку та має другу категорію, зарплата в рік буде чистими приблизно $3 200.

Проте, якщо ви вчитель вищої категорії[1], працюєте на півтори ставки[2], маєте державну нагороду[3] «Заслужений майстер народної творчості» та 30 років стажу[4] — ваша зарплата в рік буде чистими приблизно $5 850.

Ми зібрали нові факти про зарплати вчителів. Поспілкувавшись з вчителями різних категорій і головне, дізналися, чому молоді вчителі лишають свою професію. Спойлер — справа у грошах.

Січнева зарплата у 2024 році 9 800 грн маючи 10 років стажу

Пам’ятаєте Зою Захарівну, яка звернулася до міністра освіти Оксена Лісового з запитанням, як їй прожити на січневу зарплату 9 800 грн. Виявляється, зарплата у січні 2024 року не підросла, як обіцяли можновладці, а вхляла у порівняні з попереднім роком. Ціни на продукти збільшуються — зарплата вчителів зменшується. І все б Зоя Захарівна могла зрозуміти в умовах війни, але не тоді, коли МОН продовжує виділяти гроші на різні освітні програми всупереч ситуації з освітянськими зарплатами.

Дійсно, на зарплату вчителя впливає декілька факторів: кількість уроків на тиждень, тарифний розряд, категорія, вислуга років, державні нагороди. Спробуємо розібратися детальніше, що впливає на зарплату вчителя і чи дійсно вона така маленька.

Ставка молодого вчителя 5 699 грн
Згідно з даними МОН ставка молодого вчителя дійсно 5 699 грн без надбавок. З надбавками ця зарплата може бути 10 574 грн в місяць (126 888 за рік), тобто ≈ $3 370 в рік.

Як відомо, під час війни у багатьох областях познімали надбавки, це означає, що зарплата молодшого спеціаліста залишається мінімальною, тобто 5 699 грн, за рік це ≈ 68 тис. грн, або $1 806.

Для порівняння, у липні 2023 року міністр освіти отримав зарплату за місяць 94 850 грн. А молодший вчитель за рік отримав ≈ 68 тис. грн.

Чтайте також:  В Україні доопрацюють під потреби переселенців наказ про середню освіту: що може змінитися

Цікаво, що суми, які ми часто згадуємо є без урахування податків, тобто молодший спеціаліст зі своєї річної зарплати ≈ 68 тис. грн має ще оплатити податки: Сума ПДФО, Сума військового збору, Профспілкові внески.

Готуючи цей матеріал ми часто чули питання, — «Чому мовчить профспілка».

1 категорія, 12 років стажу — 13 136 грн (на руки 10 570)
Якщо ви працюєте вчителем понад 10 років, маєте першу категорію, то в рік ваша чиста зарплата на руки буде ≈ 121 500 грн, це $3 227.

Інколи зарплата може змінюватися коштом надбавок, сезонних премій, відпусток. Так, наприклад, ми порахували річну зарплату вчителя 2 категорії зі стажем 8 років, зарплата в рік чистими на руки вийшла ≈ 104 800 грн, це $2 783.

Максимальна річна зарплата
Якщо ви вчитель вищої категорії, працюєте на півтори ставки, маєте державну нагороду «Заслужений майстер народної творчості» та 30 років стажу — ваша зарплата в рік буде приблизно $5 850.

Що потрібно робити, щоб мати таку «високу» зарплату на руки 219 800 в рік? Насправді все виявилося просто, як ми і написали, ви маєте працювати на півтори ставки, мати стаж 30 років та державні нагороди.

Спробуймо пояснити НЕ вчителю, що таке півтори ставки
Коли ми говоримо про 1 ставку, то це дорівнює 18 год, що означає 18 уроків на тиждень. Це приблизно 3—4 уроки в день. Проте, 3—4 уроки в день, це не мало, як може здатися, це дорівнюють восьмигодинному робочому дню, адже до уроків, які викладає вчитель, потрібно ще й підготуватися. Тобто, одна ставка, це повноцінний робочий графік, якби ви працювали в офісі повний робочий день.

Тут варто зауважити, чим менше педагогічний стаж, тим більше вчитель буде витрачати на підготовку уроків. Тобто, якщо вчитель візьме 1.5 ставки, це викладати щодня 5—6 уроків — справжнє виснаження без можливості приділити час на себе, адже весь вільний час ви маєте готуватися до нових уроків, які, між іншим, мають бути цікавими та різноманітними.

Наслідок маленьких зарплат
Поділимося історією молодої вчительки зі сільської школи. Події відбувалися у грудні 2023 року якраз напередодні січневих «підвищень зарплат вчителям».

Молода вчителька працювала в рідній школі недалеко від дому, мала достатньо годин і з радістю дивувала своїх учнів новаторськими уроками. Вчителька з легкістю опановувала інновації освіти і вміла заохотити своїх учнів.

Чтайте також:  Що таке інтегроване навчання та в яких класах не можна його впроваджувати: розʼяснення експертки

Спочатку в школі зняли різні надбавки. У молодої вчительки забрали предмети в новому семестрі і віддали їх іншим вчителям, які мали довший стаж роботи в цій школі, щоб збільшити за рахунок навантаження зарплату.

Звичайно, молода та дуже талановита вчителька пішла з професії. Причина одна — зарплата.

Досвідчені вчителі з поважним стажем роботи не винні, що потребували навантаження у зв’язку з маленькою зарплатою. І директор не винний, що мусив так вчинити. Є вибудувані правила, де вчитель може хоч якось вижити на свою зарплату, якщо матиме півтора/два навантаження та стаж.

В результаті, які б не були натхненні вчителюванням молоді педагоги, вони першими кидають професію, бо як ви вже знаєте, на 5 699 в місяць, або  68 тис. грн в рік (≈$1 710 рік) дуже важко виживати комфортно себе почувати.

Наслідок великих навантажень
Ми вже писали про бюрократію в освіті, про шалену відповідальність та складнощі пов’язані з емоційною напругою. Погляньмо на все це з іншої сторони.

Уявіть досвідченого педагога вищої категорії з навантаженням півтори ставки. Тепер ви знаєте, що зарплата такого спеціаліста на руки буде +- = середній. Тепер уявіть, що цей педагог, щоб отримати свою більш/менш середню зарплату, має викладати 5—6 уроків в день, а це дорівнює 12-ти годинному робочому дню.

Суспільство сьогодні не цінує роботу вчителя. Батьки сприймають вчителя як обслуговчий персонал, а діти не навчені поважати школу. Кожного разу, коли у суспільстві порушується питання підняття зарплат вчителям, ніхто з можновладців не пояснює, що це «підняття» на межі виживання.

Маючи досить високий перелік негативних факторів роботи вчителя, чи дійсно вони будуть достатньо мотивовані натхненно працювати маючи таку зарплату? Ви будете працювати поки молоді, ви будете працювати заради місії, проте настане такий період, коли вам просто потрібні будуть гроші для базових потреб. Скоріше за все ви просто будете продовжувати робити те, що робили останні десятиліття або підете з професії.

Великі навантаження без відпочинку і достойної зарплати + ВІЙНА — не зможуть позитивно вплинути на якість навчального процесу.

Чтайте також:  Чого очікувати в новому 2024-2025 навчальному році

Висновок
Шануйте вчителів! Зарплати вчителів ледь вистачає на мінімальні базові потреби. Крім того, що доводиться економити на власних дітях, продуктах, одязі та здоров’ї, вчителям доводиться ще й постійно купувати дрібні робочі матеріали та інструменти за власний кошт та робити ремонти в класі, до речі і під час літніх канікул.

Вчителі сьогодні виснажені емоційно, ментально, фізично та фінансово. На додачу батьки відчувають повну свободу дій, можуть переходити межі особистого та навіть поводити себе агресивно. А от учні у вчителів завжди найкращі! Щоправда, навіть найкращі учні так само можуть перебувати в складному емоційному стані та поводити себе невиховано.

Зробімо висновки! Настав час визнати, що крім високих навантажень та соціальної несправедливості, надважливим фактором кидати вчительську професію є низька зарплата.

Зарплата вчителя має бути не у фіксованих гривнях, а відповідати середній зарплаті. Якщо сьогодні середня зарплата 20 тис. грн, то у вчителя має бути так само мінімум 20 тис. грн на одну ставку не залежно від педагогічно стажу.

Сподіваємося, після перемоги, не словом, а ділом майбутні міністри освіти підійматимуть авторитет вчителя починаючи з гідної зарплати! Не можна порушувати природні базові процеси і вимагати від вчительства хороший результат. А поки війна, вчителі продовжують навчати та любити своїх учнів попри всі ці негаразди з вірою у світле майбутнє!

Шануймо вчителів, бо це єдина професія, від якої залежать всі інші!

Оголошення

Вчителька Зоя Захарівна раніше зверталася до Всеосвіти з проханням оприлюднити реальні цифри по зарплаті вчителів, а не ті, що вигадує собі Міністр освіти. Після публікації новини, через місяць Зоя Захарівна подякувала Всеосвіті за статтю та погодилася допомагати з новими матеріалами під псевдонімом, до якого ми всі вже звикли. Це буде спільний проєкт задля висвітлення важливих тем.

Зоя Захарівна працює вчителькою Історії України у столичній школі. Своїми новинами планує підвищувати авторитет вчителя та порушувати соціальні проблеми. Вчителька говорить, що її місія не тільки говорити пером, але і створювати дискусії, які спонукають до дій. Якщо маєте цікаві теми — пишіть їй в особисті повідомлення, або на редакторську пошту [email protected] — анонімність обіцяємо!

Джерело.


Повернутись вверх