facebook

Зменшення кількості учнів у класі не покращує якість знань: результати дослідження

Зменшення кількості учнів у класі не покращує якість знань: результати дослідження

Зменшення кількості учнів у класі не покращує оцінки дітей. Натомість, результати одного з досліджень показали, що на це впливають вчителі, які можуть надавати якісні знання. Тож за словами вчених, краще спрямовувати ресурси на пошук хороших педагогів.

Фахівці стверджують, що якість, а не кількість викладачів стає основною запорукою життєстійкості учнів. Вони також запевняють, що зменшення кількості дітей у класі можуть зменшити шанси школярів досягти найкращих результатів, повідомляє Тalker.

Незважаючи на занепокоєння щодо нестачі вчителів у школах, їхня кількість не збільшує шанси учнів з найбідніших верств населення досягти кращих результатів.

Дослідники закликають інвестувати більше у висококваліфікованих педагогів і не витрачати ресурси на скорочення кількості дітей у кожному класі.

“Якісний вчитель, який ефективно використовував методи навчання та керував дисципліною в класі, збільшив шанси на те, що діти стануть стійкими учнями. З іншого боку, наголошення на зменшенні розмірів класів у школах може не принести користі стійкості. Менші класи або не мали відношення до стійкості, або були для неї невигідними”, – запевняє один з учених.

Експерти пояснюють, що академічна стійкість визначається здатністю людини протистояти труднощам і добре вчитися в школі. Вона не є фіксованою, а отже, може бути покращена, і пов’язана з тим, що відбувається у класі.

Чтайте також:  Коли стартує навчальний рік 2024 – 2025 у школах України

Вчені проаналізували майже 3 тисячі підлітків з великих та малих класів та досліджували, які фактори впливають на шанси потрапити в групу високого рівня. Зокрема, фахівці зауважили, що діти, які мали високу стійкість приділяли більше часу вивченню природничих наук.

Отримані дані показують, що учні з високою стійкістю отримали користь від дисципліни в класі, навчання під керівництвом вчителя, викладання на основі запитів і підтримки педагога.

Водночас зменшення кількості дітей не вплинула на стійкість або мала негативний ефект. Натомість, незначне збільшення розміру класу підвищило ймовірність того, що школярі з неблагополучних груп отримають кращі в 1-2 рази оцінки.

Джерело.


Повернутись вверх